IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и прозрачните бежанци

Разкритията, че задържаният в Лайпциг сирийски бежанец, който се самоуби, може да е подготвял атентат, подклаждат дебата за по-строг контрол

08:55 | 17.10.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доскоро попълването на молба за убежище в Германия не се различаваше особено от попълването на фиш за тотото. Вярно, че на някои сирийски бежанци им се налагаше в продължение на часове да разказват историята си пред властите, но много други просто попълваха една бланка, посочваха причините да напуснат родината си - и толкоз,  пише в анализ за Deutsche Welle Наоми Конрад.

Такъв е например случаят с Таке Бакри от Лайпциг. След пристигането си в Германия през 2015 година сириецът е трябвало да попълни само един въпросник. "Вече разбирам, защо властите предпочитат този вариант. Много по-бърз е, отколкото личните интервюта, а пък чиновниците тъй или иначе са затрупани от работа", казва той за DW.

И наистина, през миналата година германските власти бяха тежко претоварени от огромния брой бежанци, пристигащи в страната. Много от тях нямаха валидни лични документи, други се регистрираха в един град, а после се местеха в друг или направо напускаха Германия, за да опитат късмета си другаде в Европа. Затова бяха отменени задължителните интервюта с новопристигащите бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея, а вместо тях се въведе формулярът въпросник.

Проблемът е в това, че много мароканци и други северно африканци започнаха да се представят за сирийци. Затова Федералната служба за миграцията и бежанците BAMF отново въведе индивидуалните интервюта. Кандидатите за убежище  се регистрират с фотография и пръстови отпечатъци, които след това задължително се сравняват с базата-данни на полицията. Проверяват се също така и личните документи на мигрантите.

Така изглеждат нещата на теория. След случая в Кемниц обаче мнозина вече настойчиво предлагат да се въведат по-строги проверки на кандидатите за убежище. И имат основание, защото предполагаемият терорист от Кемниц Джабер ал-Бакр, който междувременно се обеси в килията си, през 2015 г. е получил статут на бежанец в Германия. Неговите връзки с „Ислямска държава” тепърва трябва да бъдат щателно проучени. Но политическите реакции не закъсняха - Ханс-Петер Ул от Християнсоциалния съюз (ХСС) поиска тайните служби да проверяват кандидатите за убежище. А това би означавало службите да получат неограничен достъп до информационните масиви на BAMF.  

Известно е, че ХСС критикува официалната политика на канцлерката Ангела Меркел към бежанците, независимо че участва в правителството. Особено силен отпор от страна на ХСС срещна нейното решение от миналата есен Германия да отвори границите си за хората, заседнали по т.нар. "Балкански маршрут". Социалдемократите, другият коалиционен партньор в управлението, се обявяват против допълнителни правомощия за тайните служби по отношение на бежанците. Такива правомощия отхвърля и опозицията. Ирене Михалич от Съюз90/Зелени нарича призивите на ХСС "налудничави" и предупреждава, че те могат да внесат допълнителен разкол в германското общество.

Мнозина припомнят и друго: досегашните атентати в Германия, например във Вюрцбург и Ансбах, както и кръвопролитието в Мюнхен, бяха дело на германски граждани или на бежанци, пристигнали в Германия преди 2015 година.

Друг проблем в борбата срещу тероризма е от чисто структурно естество: Европа не разполага с база-данни на потенциално опасните лица, които могат да застрашат сигурността. Да не говорим какви практически трудности създава липсата на единен стандарт за изписването на арабските имена в различните европейски страни. Ако питате сирийския студент Таке Бакри, решаването на проблема трябва да започне не преди, а след процедурата за даване на убежище.Той очаква от джамиите, от тайните служби и най-вече от сирийските общности в Германия да следят за радикализиращи се хора, които може да подготвят атентат. "Всички имаме интерес от такава бдителност. Повечето сирийци са избягали от терористите и не желаят терорът да ги преследва и тук", уверява Бакри.  

 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
albobo76
преди 7 години
Изброените също ще ги ислямизират, но по-късно. Или ще ги насъскат срещу Русия, тя да ги изпържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Това го виждат всички ! Абе как никой от управляващите не си извади главата от американския аспух и да каже "не , повече не може така !"Браво на чехи , поляци , унгарци , словенци ! Имат президенти и премиери на място , а не чучела на конци като Меркел и нашите хубостници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
albobo76
преди 7 години
Европа е на финалната права по дългия си път, вече 70 г., в превръщането си в ислямски халифат. България ще е първа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ами нещо като политическа отговорност за тоя и бъдещия хаос...нещо за Меркел...? Или виновни няма ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още