IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските доходи, показва анализ на института

15:52 | 14.11.13 г. 36
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи, показва изследване на Института за пазарна икономика. Разделението между столицата и останалата част на страната се задълбочава, а северната и южната част на страната рязко контрастират по отношение на икономическото си развитие. В същото време политиката за сближаване на регионите търпи провал, смятат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха доклад по реализирания проект „Регионални профили: показатели за развитие 2013”.

Гражданите повсеместно декларират най-ниско удовлетворение от стандарта си на живот и доходите, което не е изненада, предвид ефектите от кризата върху доходите и факта, че България остава най-бедната страна в ЕС, пише в анализа.

Инфраструктурата и сигурността също получават относително ниски оценки. Въпреки повсеместните слабости в системите на образование и здравеопазване, гражданите като цяло споделят по-скоро удовлетвореност от образованието и здравето.

Развитието на областите е оценявано на основата на 58 показателя, обединени в осем категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, география, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Според анализа изпъква рязкото противопоставяне между Северна България и Южна България. А именно седемте области в Северна България са с най-ниска заетост - под 40%. В същото време седемте региона с най-висока заетост са в Южна България.

Примерът от трудовия пазар се потвърждава и по отношение на икономическото развитие. Анализаторите са категорични, че Южна България се справя много по-добре с кризата в сравнение със Северна България.

„На първо място е демографската структура е по-лоша, много възрастни хора, малко хора в трудоспособна възраст, по-малко хора работят. Другото, което е през последните 5-6 години, огромната част от инвестиционната активност в сферата на инфраструктурата беше съсредоточена в Южна България“, коментира Явор Алексиев, цитиран от БНР.

Той посочи, че в Северна България няма големи завършени проекти с изключение на Дунав мост 2 , но все още той не е показал кой знае какъв ефект. Друг проблем е неспособността да се усвояват европейски средства.

В тази част на страната и рисковете от „посивяване“ на икономиката са най-реални. Според проучване, проведено сред бизнеса между около 2000 фирми, само 10 области очакват покачване на заетостта и отново в Южна България. Остават и очакванията на Север работните места да намаляват. Тези тенденции се наблюдават от няколко години.

Проучването регистрира още нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването - в размер на 20 процента и 1/4 пътуващи пациенти в други области, за да се лекуват. Местната власт не развива бизнес средата и заради липсата на стимули, смятат икономистите.

Въпреки трудното възстановяване, по-голямата част от местните администрации и органи на управление не полагат нужните усилия за подобряване на бизнес средата, констатира анализът. Изводът е направен въз основа на влошените оценки на бизнеса за тяхната работа и увеличените възприятия за корупция в анкетите от май 2013 г., както и от относително консервативния подход по отношение на местните данъци и такси. Електронните услуги на местно ниво и тяхната използваемост също остават предизвикателство.

Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"....Съгласен, но виж обстановката. МВР пише "опорни точки" на партията майка, а Кутев не вижда проблем. Той не вижда, но главният прокурор къде гледа?..."Брои още бюлетините в печатницата в Костинброд и търси престъпление! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
...че не разбирам избирателите на БКП=БСП, но те са над 1 000 000. Е как и с кой да има консенсус?-------------------------По този въпрос, мнението ми е, че тази част от обществото, с по-висок аналитичен капацитет, трябва обективно да отчете, причините за това явление и да потърси и предложи интегралния подход за действие, подход, който визира проблемите на обществото, както като едно цяло, така и в неговата, нееднородност по отношение, различния потенциал за приспособимост (социална, икономическа и т.н.) при отделните групи от нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Стремях се умишлено да избегна определен тип формулировки, но за целите на максималната яснота в диалога, ще ми се наложи: всички са маскари, аз лично не виждам по-малкото зло никъде (в нито една от абревиатурите!). Ако има смисъл да се води някаква борба, то трябва да е срещу хидрата на цялата ни политическа класа, във всичките й , познати нам проявления(не само БКП/БСП, срещу цялото статукво), проявления, които са носители на едно и също съдържание и същност, точно както е при хидрата, която се размножава, чрез пъпкуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Съгласен, но виж обстановката. МВР пише "опорни точки" на партията майка, а Кутев не вижда проблем. Той не вижда, но главният прокурор къде гледа? По-долу ме цитира, че не разбирам избирателите на БКП=БСП, но те са над 1 000 000. Е как и с кой да има консенсус? Има решение, но няма как да го напиша, за да не кажат после, че подстрекавам към нещо. Бих казал само, че може би страха за собствения живот, би накарал политиците- вземайки си поука от предишни трагедии с колеги- да се замислят как и в чий интерес управляват. В крайна сметка навремето при революция са рязали главата на царя. Новият, си мисля, е бил на ясно че с качването на трона вече е стар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това което исках да кажа е, че картината в БГ показва тотална изолация на целокупната политическата класа от интересите и жизнено-важните приоритети на нацията (като за това състояние на нещата си има съвсем обективни причини). Иначе за техническите решения, които може и трябва да се въвеждат са дълъг списък, обаче всичко ще е на пусто, ако първо на ниво общество не се изработи консенсуса, с който ще продължаваме напред. Това предполага активна позиция на критична маса от хора в обществения процес и из-кристализиране на цел, която ще следваме. Ще се изискват жертви от всички и насочената в една посока воля на всеки индивид, за да се преодолее съпротивата на сегашното статукво. За такова начинание наистина ни трябва ОБЩА ЦЕЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Еми аз не съм мярката за глауване, защото последно гласувах 1997г., но и за БКП=БСП никога не съм гласувал. Така че това със сергията не ме трогва много. Затова и искам задължително гласуване с бюлетина, на която да пише" нито една от предложените за избор партии". И колкото % са тези гласове, които не виждат представителство, с толкова % да се намаляват местата в парламента. Да ги видя после кой, кой е като има кажат 50% от хората, че не ги искат. И останат 120 "народни" представители, което е 50% от 240. Еххххххх мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
............Именно такива предпоставки се създават в БГ от десетилетия! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Прав си НЕ съм Софианец ! === ..."Имаш ли нещо между ушите? Или си толкова зелен, че нема как да помниш как се взимаше софийско жителство?" ...===Сега се огледай между твоите уши! Да ти обясня. Мислех, че е близко до акъла. Когато лишиш някой от препитание той неминуемо ще се бори да го последва /препитанието/ Това не значи че е приритал да ти стане съсед. Просто не му е останала алтернатива! Тия неща не стават на сила и под конвой а когато създадеш предпоставки за подобни процеси! Капиш!? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
На кратко Градовете до големи ВОДНИ пътища са най подходящи като локомотив на всяка икономика а не планински градове или такива заобиколени от планини. Просто логистиката за бизнес там е ПО СКЪПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Ти да си чувал, че част от работата на държавата е да създава предпоставки(улеснения) за бизнеса. Е не мислиш ли,че улесненото придвижване на хора, стоки и капитали е полезно за бизнеса?"Именно ! и придвижването трябва да е с минимален разход за всички по веригата! Съгласна!? Сега я да видим кои пътища носят най малък разход за бизнеса? През пнанини и реки или ПО реки и морета /водни пътища/! Имали такива до София? Защо НАТИРИХА хората там!? За да харчат пари за инфраструктура от морето до тях ли? Що се отнася до туризма не мога да се съглася че в една успяла държава този отрасъл да е водещ. У нас е така защото тези които ни крадат просто не могат да водят производство /то и в туризма толкова ги бива де/ и ни насаждат че едва ли не той ни е спасението! Освен това Софианци все още не могат да се мерят дори с бедните западняци или руснаци така че магистрала до тях не е нещо решаващо за туризма по морето;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още