IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изглежда профилът на бедността в България

Образованието продължава да бъде основен определящ фактор за нивото на доходите на работещите, показват изчисления на Инфограф.бг

11:02 | 03.11.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на ЕС е прието делът на бедните лица да се измерва посредством линия на бедност, чиито размер се определя ежегодно в зависимост от промяната на доходите в цялото общество. Затова говорим за относителна бедност (спрямо нивото на доходите в едно общество), а не за абсолютна бедност, базирана на сума, необходима за задоволяване на основни жизнени нужди. Как става това:

1. Определя се нивото на медианния доход. Това е доходът, който разделя домакинствата на две равни групи: 50% от тях получават под въпросния доход, а останалите 50% - над него. Медианният доход за страната ни (за едно лице) през 2013 г. е 6 475 лв. годишно или около 540 лв. месечно.

2. Линията на бедност за страната (както и за всяка една от областите в нея) се определя като 60% от нивото на така изчисления медианен доход. По този начин линията на бедност за страната ни през 2013 г. е 3 885 лв. годишно или 323,75 лв. на месец за едно лице.

Последните данни на НС

За 2013 г. линията на бедност у нас е 3 885 лв. годишно и съответно 323,75 лв. месечно. Статистиката сочи, че при тези стойности бедни са били 1 578 300 души, което е 21,8% от населението. Това означава, че всеки пети в страната е в риск от бедност. На областно ниво линията на бедностт варира от 2 097 лв. годишно (175 лв. месечно) в област Кърджали, до 5 918 лв. годишно (493 лв. месечно) в София (столица).

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е най-често срещана сред възрастните едночленни домакинства (особено сред възрастните жени), самотните родители с деца, както и при домакинства с три и повече деца.

Бедност и образование

Данните на НСИ показват, че образованието продължава да бъде основен определящ фактор за нивото на доходите на работещите. През 2013 г. бедни са едва 1,5% от работещите висшисти и 8,5% от работещите лица със завършено средно образование. От завършилите основно образование бедни са малко над една трета от работещите (34,5%), а от хората с начално или никакво образование бедни са близо две трети от работещите (63,5%).

Бедност и икономическа активност

Според икономическата активност статистиката обособява пет групи лица – заети, незаети, безработни, пенсионери и други неактивни лица.

Данните показват, че най-застрашени от бедност са безработните лица, като на практика всеки втори безработен е беден. На другия полюс са заетите, при които рискът от бедност е едва 9,2%. Това, обаче, е най-високата стойност от 2005 г. насам и означава, че делът на работещите бедни се увеличава. Вероятността работещите на непълно работно време да попаднат сред бедните е около 3 пъти по-голяма, отколкото работещите на пълен ден.

След икономически неактивните лица с най-голям риск от бедност са незаетите лица. Това са лица, които не си търсят активно работа (за разлика от безработните), тъй като нямат желание или възможност да работят. Делът им през последните години намалява, като за 2013 г. се установява на 29,3%.

Бедност и възраст 

Съвсем очаквано, най-нисък е делът на бедните сред трудоспособното население на възраст между 18 и 64 години - 18,9% през 2013 г.

Интерес представляват другите две възрастови групи. През 2005 и 2006 г. най-голям дял бедни е имало сред децата (лицата на възраст до 17 години). От 2007 до 2010 г. тази тенденция се обръща и вече това са възрастните над 65 години. През 2011 г. стойностите им се изравняват – 28,2%, а през следващите две години отново повече деца се оказват в риск от бедност. През 2013 г. делът на бедните до 17 години е 31,7%, а на хората над 65 години – 22,6%. Тази разлика от 9,1 процентни пункта е най-голямата за последните години, като единствено през 2009 г. тя е била по-голяма, но с обратен знак, най-вероятно поради замразяването на нивото на пенсиите през кризисните години и увеличаването на детските надбавки в същия период.

Бедност и социална защита

Системата за социална защита, която включва социални трансфери под формата на пенсии, обезщетения, социални помощи, семейни помощи и добавки, играе важна роля за нивото на бедността и броя хора, попадащи в риск от бедност.

За 2013 г. данните сочат, че без социалните трансфери делът на бедните лица би бил 46,2%, което е повече от два пъти от регистрираната за годината стойност от 21,8%. Тоест, ако не се отчитаха тези трансфери, близо всеки втори, а не всеки пети у нас щеше да е беден.

С най-голяма роля за ограничаване на бедността са пенсиите. Ако включим средствата, получени от пенсии, и изключим останалите социални трансфери, делът на бедното население би бил 27,3%. От 2010 г. насам влиянието на пенсиите като трансфер, ограничаващ бедността, постепенно се засилва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Социалната защита НЕ СЪЩЕСТВУВА. Дори на *** би и станало ясно, че единствената социална подкрепа, на която възрастен човек може да разчита е на своите деца и внуци, а не държавата и обществото. ОБЩЕСТВОТО НЕ Е СЕМЕЙСТВО И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ТАКОВА ЗА НИКОГО!!! Съвременните социалисти или социалдемократи както се наричат от една страна подкопават семейството с гей-бракове, феминизъм, трансексуалност и т.н, а друга страна се чудят защо няма деца?? Т.н Progressivism, който тази медия яростно защитава, е най-голямото зло в историята на Европа в последните 2500 години, даже по-опасен е от чумната епидемия през средните векове. Например един социолог излезе със стряскаща прогноза, че до 2020г в Германия ще живеят 25 милиона мюсюлмани или ръстът от 2014 до 2020 ще е точно 20 милиона ако считаме семействата на бежанците. В такава държава няма да има гаранция даже за живота Ви, та камо ли вашия просперитет. Какво от това, че сте внасял данъци 40 години?? Ползата каква е??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
"Системата за социална защита, която включва социални трансфери под формата на пенсии, ...."=========Когато прочета как се натрапва в съзнанието на хората, че пенсиите били социални трансфери няма как да не изригна от възмущение.Как може след като през целия трудов живот си събирал някъде - в солидарен фонд и/или пенсионен фонд пари да наричат това социален трансфер. Това СА ЛИЧНИТЕ ПАРИ на бъдещия пенсионер и нямат нищо общо с никакви социални трансфери.Че по тази логика някой ден ще започнат да наричат социални трансфери и тегленето на пари от влоговете в банките или обръщането в пари на някакви инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Доц.д-р Емил Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Св.ап.Павел е казал ''които не иска да работи не трябва и да яде'' и въпроса е как да се подържа безработица до 3% - мога да е подържам столетия напред Наскоро икономи.отдел към ООН го каза - 4 дневна раб.седмица но това е за накрая ,и Джон Мейнард Кейнс около 1930г. прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.Забрана на офшорки и т.н. = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Образованието продължава да бъде основен определящ фактор за нивото на доходите на работещите ..............----------------------------------------------------------------------------------е да но като се има предвид, че преписващите жирналисти тук имат Висше болшинството във форума са "вишисти" и не могат да ми разберат "селският език", обаче в същото време нямат акъл за 5 стинки. Защо ?!? Ами защото самата образователната система е трагедия и навсякъде се се е дезинформация. Ето радват се, че Блумбъргови ги имало навсякъде (това води до още дезинформация и изкривяване). Специалисти като fon и още други такива елементи където гледали "международни новини" и са мнооо наясно, а всъщност незнаят чужди езици, което е факт, но дори и да знаят информацията, като е манипулирана ги превръща всички автоматично в Г.лупаци, затова в днешно време човек сам трябва да си намира четивото и да си прави сравнения ..... от там насетне евентуално и за качеството на всичко останало .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Никой не отрича това. Това, върху което исках да наблегна бе, че терминът "социална защита" не бива да бъде тълкуван просто като излишен харч на държавата, като наливане на пари без никакъв резултат. Определено това не е така. Социалната защита е гарантиране на определен набор от социални услуги, които всеки индивид трябва да притежава, ако е съвестен гражданин, плаща своите данъци справедливо и спазва законите на държавата. Очевидно има и случаи, в които със социалната система се злоупотребява, у нас такива колкото искаш, но нека за това не хвърляме вината само върху самото съществуване на социалната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
А нима в огромната част от случаите не е точно наливане на пари на калпак за индивиди, които нямат абсолютно никакъв принос за държавата? Какъв е приносът за на една хъхрячка, която освен да снася всяка година нови и нови бъдещи ***, не прави нищо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Vesko94
преди 8 години
Защо влагаш грешно разбиране на понятието "социална защита"? Това далеч не значи наливане на едни пари ей така, на калпак, без да си допринесъл към държавата. А и даването на пари по никакъв начин не вади тези хора от графата "бедни". Ако във Великобритания със социалните помощи може да имаш сносен живот, то тук не можеш. Целта на въпросните помощи е да подкрепи онези, които са допринасяли към бюджета, в моменти, в които нямат работа по една или друга причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Напротив - т.нар. "социална защита" ГЕНЕРИРА бедност !!! Много лица - основно от един печално познат етнос, са станали професионално бедни - без въобще да са такива и източват социалните фондове.Могат ли да бъдат смятани за "бедни" индивиди, които НЕ ЖЕЛАЯТ да работят?И още - като отчитат приходите на домакинствата, защо не отчитат и разходите? Горепосочените от познатият етнос почти нямат разходи - не плащат наеми, не плащат за покупка на дом, не плащат осигуровки, данъци, ток, вода, транспорт - въобще нищо !!! И ако работещ за 1000 лв Българин живее под наем, за всички тия разходи отиват 90% от парите му, докато НЕработещият ***, изкарващ 1000 лв от помощи и ровене по кофите, разполага с цялата тая сума за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още