IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Комерсант": България отново очаква Газпром, но руският концерн се колебае

От ЕК хвърлят на България кокал вместо "Южен поток", но по него няма месо, твърди източник от руския концерн

10:46 | 07.09.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България предлага на „Газпром“ активно да участва в създаването на газов хъб в страната, обещавайки да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия (ЕК). На думи Брюксел поддържа този проект и е готов да преговаря с Русия. „Газпром“ обаче не проявява никакъв интерес и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", пише руският вестник "Комерсант".

България предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия, заяви във вторник ръководителят на местната газовопреносна компания „Булгартрансгаз" Георги Гегов. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза по време на енергийна конференция, че София „няма да позволи на големите газопроводи в Южна Европа да заобиколят България". 

През 2014 г. под натиска на САЩ и ЕС България не даде на "Газпром" разрешение за строителството на „Южен поток“, а след това руският проект се трансформира в газопровода „Турски поток", припомня изданието. По-късно България се опита да съживи някои възможности за директни руски доставки на газ до страната. В същото време руският президент Владимир Путин нееднократно подчерта, че доставките на руски газ за ЕС по южния коридор,  заобикаляйки Украйна, са възможни само в случай, че ЕК официално подкрепи подобен проект. 

Брюксел подкрепи не само българския газов хъб, но и включването на руски газ в него, пише  "Комерсант", цитирайки Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Той участва в инвеститорска кръгла маса за проекта във Варна, която се проведе през почивните дни. По думите му „хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му", предава БТА. „Затова би било по-добре, ако руската страна се включи", отбеляза експертът, допълвайки, че ЕК е готова да преговаря по този въпрос.

Точно Борхард в много отношения е автор на концепцията за търговия с газ в ЕС чрез хъбове, както и на разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети страни до газопроводите, които усложниха работата на Газпром в Европа, припомня вестникът.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише още "Комерсант". Преди два дни ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер посочи, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече потвърди, че Анкара ще даде своето съгласие за удължаване на втората линия на „Турски поток" в Европа (първата линия е само за Турция).

Според източник на изданието от „Газпром“ България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на ЕК трябва да подслади горчивия хап за София. 

„Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.

Според друг източник от бранша ЕК може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за "Турски поток" и да стимулира „Газпром“ да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

По принцип построяването на "Турски поток" не отхвърля изцяло възможността Газпром да участва в българския хъб, тъй като синьото гориво може да бъде доставяно по вече съществуващия Трансбалкански газопровод от Турция до България, по който в момента газът се движи в обратната потока. Планът за строителство на интерконектори ще даде възможност за снабдяване на България и отчасти - на Сърбия. Газпром планира освен това основната част от газа по втората линия на "Турски поток" да се доставя по бъдещ газопровод през Гърция до Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
...А на теб, психясало другарче, нова усмирителна ризка ще подарим. К'ви "вождове", к'ви пет лева бълнуваш? Мал-О'-Умник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
Какво се сетих: Ако определено количество газова арматура се инсталира на дадена кубатура прехвърлен газ и рашките целят мощен трансфер насам, както и близкият изток, могат да пуснат , както са решили, 2 /две/ тръби до турция и две-насам. Турците ще подведат през границата и те от техния хъб и да побеждават по-добрите цени, какво пък. Ще си газифицирам и курника, и *** на село...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
що да съм изнервен, ЛЪЖИТЕ ВИ НЕ ИЗНЕРВЯТ, САМО ПРЕДИЗВИКВАТ СМЯХ... ПЛЪХОВЕ ЧЕРВЕНИ !!! ВИЖТЕ СИ МРЪСОТИИТЕ НА ВОЖДА!!! http://istinata.bg/?p=984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Tutankhamon
преди 7 години
Няма кого. Сами ще сме си виновни, ако още веднъж ни обяздят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 9
dakl
преди 7 години
Най вероятно след Украйна другият най-губеш в цялата тази история с газа ше е нашата страна, но кого да виним след като ние сами си избираме управниците е , разбира се , с помоща на "добрите " си приятели, който за разлика от нас печелят от нашата глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 5
tonitov
преди 7 години
Тия само ще строят, ще участват, но нямат пари и само блъфират. Уж голяма фирма, но са само дребнави играчи, но големи мафиоти.Само БСП-то се договаря, но за комисионните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Изнервен ли си, "Безмитен"? - Ха така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 години
а какво е под плъх, плъх е комплимент за него ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
Нека да сЪ колебаят.Щом хъба стане веднага ще им свършат колебанията. Даже още преди непосредственото му завършване ще започнат с различните предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
И на мен Императора не ми е симпатичен, но да го наричаш плъх е прекалено. Кажи му мишка, мише, мишок........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още