Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

Кр. Станчев: Няма икономическа логика в предложението за рестарт на „Кремиковци“

Замисълът сега е да се дадат някакви пари на новия собственик, смята икономистът

"Кремиковци" е частна собственост и държавата не може да направи нищо с него, преди да изкупи обратно акциите му. След ликвидацията то струваше около 316 милиона лева. Това каза в интервю за БНР председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев, който коментира темата в контекста на това, че е представлявал част от кредиторите в процедурата по фалит и ликвидация на завода.

По предложение на "Атака" вчера депутатите дебатираха дали "Кремиковци" може да заработи отново. Решението беше отложено и се създаде работна група в рамките на икономическата парламентарна комисия, която да проучи възможностите.

Като посочи, че няма икономическа логика в предложението за рестарт на „Кремиковци“, Станчев уточни, че държавата не може да предприеме каквито и да е действия в частна сфера.

„Когато новият собственик купи трите завода, които се обсъждат в момента, той знаеше, че те могат да бъдат пуснати отново в производство с относително малък кредит - до 13 милиона евро и да донесат печалба на собственика след пет години до 73 милиона евро. Този бизнес план беше известен в цял свят и се знае. Но новият собственик предпочете да реже метал и да продава скрп. Онова, което в момента съществува в "Кремиковци", не може да бъде пуснато без сериозни инвестиции“, каза икономистът.

Още по темата

Красен Станчев припомни, че идеята не е нова, била е огласена от премиера Пламен Орешарски миналата година. „Няма икономическа логика в това предложение. Това е риторика на депутати от БСП от доста време насам“, каза той.

По повод изчисленията, които направиха от синдикатите, че за една година ще са необходими 100 милиона лева, Станчев коментира, че вероятно нужните средства ще са двойно повече. По негови думи държавата ще трябва да изкупи цялата собственост на предприятието, за да предприеме бъдещи действия.

„200 милиона лева са една малка инвестиция за държавния бюджет. Но няма структура, която да го направи като държавна структура и трябва да се знае, че това са някъде около 300 лева на данъкоплатеца“, каза икономистът.

Станчев коментира, че „най-странното е, че замисълът е на новия собственик да се дадат някакви пари. Така е и с "Химко". Знам, че тази идея за реиндустриализация и преприватизация е обсъждана миналото лято с консултантската група на Световната банка и те са се хванали за главата“, каза той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 6 години
Няма профилна снимка
Няма икономическа...но има житейска логика Кремиковци да възкръсне ...
2
 
4
 
4
преди 6 години
Няма профилна снимка
Държавата се източва по всички възможни механизми , а този е един от очевадните .
1
 
2
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Людени, какво конспирация само - явно от тогава са знаели за идеята на Атака, брей каква предвидливост ?!?
3
 
10
 
2
преди 6 години
Това е пълна идийотщина По голяма глупост от това е решението на Тодор Живков да построи този завод краи София Но явно глупаците на света нямат край Сидеров не е *** и много добре знае че това е кретенско предложение но тои трябва да спечели нещо на тези избори през май В противен случаи е политически труп и следващите го много неприятни последствия за него
4
 
15
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Започва да става явно, с каква цел е закупен фалиралиЯТ завод .... да се вземат после едни пари .... от глупавите данъкоплатци, РАЗБИРА СЕ !!

Още от На фокус
Цените на петрола потънаха с над 1% в началото на седмицата*