IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монетата от 2 лв. влиза в обращение

Банкнотите от 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата монета

09:42 | 07.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

От днес БНБ пуска в обращение новата монета с номинална стойност 2 лева.

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA”.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” и „БЪЛГАРИЯ”.

Автор на художествения проект е Ваня Димитрова. Дизайнът на монетата беше утвърден още през 2014 г.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Причините за пускане на новата монета от 2 лв. са изцяло икономически, по-евтино е да се секат монети и това намалява общата издръжка на паричното обращение, обясни в интервю за bTV преди дни управителят на БНБ Димитър Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
доста е грозна монетата, груб дизайн - особенно лицевата странасравнено с монетата от 2 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 8 години
Стига сте плямпали глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
doc
преди 8 години
po-loshoto e ,che sigurno i hartiiki ot po 200,500 i 1000lv shte ima
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Все оше БНБ продължаваща фатална слабост да не зачита качества на ползвани пари. Наличното лекомислено отношение към парите подсигурява катастрофална последица за развитие на потенциал за жестоки стопански кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
sdar
преди 8 години
2-та хартиени лева се хабяли бързо ... ами сигурно. Вместо да оправят качеството на хартията нашите умници ръгат монета вместо хартия. И то реално не толкова качеството на хартията е лошо, ами БНБ-то не поддържа достатъчно добре хартиите в обръщение, това го знаем всички. БНБ-то иска като пусне едни артии, те да се въртят вечно, е да ама не може.Е сега ще оправят положението с 2-та лева, но при 5-те лева положението също е трагично, там какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Perun
преди 8 години
Тоз юнак не беше ли некакъв Свети?Не че има значение, ама нещо народа май е станал много неграмотен, особено тези у БНБ-то май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още