IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не разчитайте, че натискът върху Меркел ще доведе скоро до германски стимули

Ще се вдигне много политически шум, но това едва ли ще доведе до реална промяна в политиката на правителството

10:52 | 03.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Коалиционният партньор на Ангела Меркел се обръща все по-наляво, но това не означава, че канцлерът ще се поддаде на призивите за фискални стимули.

И макар че промяната в ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да доведе до засилване напризивите за повече разходи, политиката на затегнатите колани остава непоклатима сред християндемократите, посочва Bloomberg в свой материал.

Това е така въпреки нарастващите призиви от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и международния валутен фонд (МВФ) Германия да използва фискалното си пространство за стимулиране на европейската икономика. Засега Меркел, както и нейният финансов министър от ГСДП Олаф Шолц (който изгуби лидерската надпревара през изминалите почивни дни – бел. ред.), смятат, че слабият растеж не оправдава това. Много други неща все още трябва да се случат преди тази позиция да се промени.

„Потенциалът за по-големи фискални стимули е ограничен“, посочва Флориан Хенсе, икономист към Berenberg в Лондон. „Това ще се промени само ако има нови избори“, посочва той.

Със смяната на ръководството начело на ГСДП, поето от критиците на правителството Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен, фокусът сега се измества върху тридневния конгрес на партията, който започва в петък. Новите лидери вече правят опити да договорят промени в коалиционното споразумение – искане, категорично отхвърлено от лидера на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Говорителят на Меркел на свой ред заяви, че тя е отворена към провеждането на дискусии след протичането на конгреса, но също отхвърли възможността за предоговаряне на коалиционната сделка.

Това докъде ще стигне ГСДП, за да накара Меркел да харчи повече, ще е от ключово значение. Подобни действия от страна на социалдемократите рискуват да поставят в риск вече така крехката коалиция между ХДС и нейната баварска сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) и то точно в момент, когато Крамп-Каренбауер е изправена пред вътрешнопартийни бунтове.

Изборите, пред които ще бъде изправена партията на Меркел, ще бъдат или да се подчини на исканията на ГСДП, да се опита да управлява с правителство на малцинството и да потърси алтернативна подкрепа, или да прибегне до нови избори.

Последният вариант най-вече би могъл да доведе до стимулиране на правителствените разходи, но само след нов епизод на продължителни коалиционни преговори и ново отслабване на икономиката заради политическата нестабилност.

„Догмата на черната нула (балансиран бюджет – бел. ред.) може да отслабне в даден момент“, посочва Кристоф Ригер, ръководител на звеното за рейтингови и кредитни проучвания на Commerzbank. Според него Германия вероятно се насочва към нови избори или правителство на малцинството. „Възможността зелените да влязат в правителството в даден момент със сигурност означава повече разходи“, допълва той.

ЕЦБ ще се радва Германия да разхлаби фискалната си политика и да помогне за стимулирането на растежа в региона и то във време, когато собствените й способности да преследва подобна политика до голяма степен са изразходвани. МВФ също препоръча бюджетни стимули, призовавайки за „публични инвестиции във физически и човешки капитал или намаляване на данъците върху труда“.

Германското правителство харчи все повече, но относително предпазливо, като „черната нула“ остава червена линия за партията на Меркел.

Официално перспективите за по-значителни разходи зависят от позицията на правителството, че само наличието на криза може да доведе до подобна мярка. Но вместо това икономиката показва някои признаци на стабилизиране, успявайки да се размине на косъм от техническата рецесия. Германската централна банка също обяви, че по-значителните стимули също не са необходими.

„В крайна сметка най-вероятно ще се окажем в политическа задънена улица“, посочва Оливер Ракау, икономист в компанията Oxford Economics. „Ще се вдигне много политически шум през следващите няколко месеца, но основното е, че няма да наблюдаваме промяна в правителствената политика“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Виждаме поредното отричане на очевидното. Почти всичките пари напечатани от банкерите във Франкфурт свършват или инвестирани в DAX или в наляти е поредния имотен балон в Мюнхен, Берлин, Франкфурт, които в момента имат едни от най-големите имотни балони в целия свят но разбира се германците ни лук яли, ни лук мирисали и били спазвали фискална дисциплина. Не не мен тия лъжи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nikolait
преди 4 години
то не знаеш вече да плачеш ли да се радваш ли?! В крайна сметка "протекционистичната политика" зад океана се оказа с изненадващи резултати спрямо прогнозите. И дори Германия, която трябваше да е основен потърпевш, се развива успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още