IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за довършване на газовата връзка с Румъния

България обмисля участие в проекта за LNG терминал край Александруполис, съобщи енергийният министър

15:18 | 06.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Три години след първоначалния краен срок газовата връзка с Румъния има шанс да бъде довършена. Днес беше подписан договорът с поредния изпълнител по проекта - австрийската фирма "Хабау", която в консорциум с холандската "Ахак" се нае да довърши последния участък от 2 километра по дъното на река Дунав. 

Проблемите около този участък започнаха през 2013 г., когато малко преди връзката да бъде завършена, стана ясно, че има смачкана тръба по дъното на реката. В края на 2015 г. "Булгартрансгаз", българският изпълнител на проекта, съвместно с румънската "Трансгаз", обяви нова обществена поръчка за набиране на оферти. 

Очакванията са работата да продължи 119 календарни дни и през август най-накрая да заработи първият интерконектор на България.

Стойността на този участък е 3,9 млн. евро. Консорциумът, наел се да довърши газовата връзка, включва водещи европейски строители, коментира пред журналисти директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

"Хабау" е избрала български подизпълнители на проекта и договори с тях вече са сключени. Сред тях например е "ВП Газ", каза още Гегов. "Няма фирма, свързана със събитията от последните месеци", поясни той и допълни, че няма и участници, регистрирани в офшорни зони.

По време на церемонията по подписване на договора зам.-генералният директор на румънската газопреносна компания "Трансгаз" Григоре Тарсар обясни, че България ще може да получава до 0,5 млрд. куб. метра природен газ от Румъния веднага след като връзката бъде въведена в експлоатация. След като Румъния построи и компресорната станция "Подишар", годишният капацитет ще се повиши до 1,5 млрд. куб. метра. 

Тази връзка изпълнява един от приоритетите на правителството за диверсификация на източниците на природен газ. Чрез нея нашата система ще може да се свърже с европейската, тъй като Румъния има връзка с газопреносната мрежа на Унгария, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

В момента газопреносните мрежи на България и Румъния са свързани при точките Негру вода и Кардам. Оттам България получава газ от Русия. Тази връзка обаче не е реверсивна, а капацитетът й е запазен от "Газпром". 

Теменужда Петкова посочи още, че работата на правителството в тази насока няма да спре дотук, визирайки работата по интерконектора с Гърция. По време на пазарния тест на IGB е станало ясно, че потенциалните търговци са резервирали по-голям от първоначалния капацитет на връзката. Първоначално той ще бъде 3 млрд. куб. метра на година. Капацитетът обаче може да бъде повишен до 5 млрд. куб. метра.

Теменужка Петкова съобщи пред журналисти, че в момента страната обмисля участие и в проекта за терминала за втечнен газ край Александруполис. Той беше обявен за проект от общностно значение на Европейския съюз и до голяма степен и обвързан и с проекта за IGB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 6
ivanrog
преди 8 години
По отношение на връзката - както и министъра казва в момента тя е за доставка от нас към Румъния, а след време, когато посроят те станция, може да хочнем да получававе от тях. По отношение на резервирания капацитет, част от него е резервиран точно за преноса към нас. По отношение на останалото, не ме бъркайте със заблудените души и не ме вкарвайте във вашите агитки, не съм част от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Защото тази връзка ще е реверсивна и е свободна за транзит на газ. Сегашния газопровод (Дружба) е със заявен капацитет и не може да дойде газ от Румъния дори в спешни случаи.А що се отнася до Русия ...Да подскачаме, защото изпитвме ужас от сатрапия съизмерима с мащабите на Ислямска държава, но въоръжена до зъби, че и с ядрено оръжие. Путин си прави лична армия, което идва да каже, че ще става пожизнен диктатор. Мечтата на мурзилажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
ivanrog
преди 8 години
Хм, явно като видите Русия и подскачате, но да питам пак, с други думички: защо ни е връзка с Румъния(за газ от тях), след като тя съществува? Сега по-ясен ли е въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
ACA
преди 8 години
Ами не само географията Ви е слаб предмет. В случая става въпрос от къде идва газта. Това е важно за да се разбере могат ли Руснаците да ни изнудват с цената на газта и могат ли да я спират на 10 Януари или не. Това е важно, защото във всеки договор руснаците налагат и политически условия които освен моралните нанасят и материални щети. И ако за Вас моралните щети не значат нищо, то материалните съм сигурна, Ви засягат на гол нерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
ivanrog
преди 8 години
Абе, че географията не ми е силна страна, не е, но не получаваме ли и сега газта от Русия през Румъния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още