IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плашилото на дефлацията

Централните банки трябва да преодолеят ирационалните си страхове от дефлационната спирала, за да не се окажат с прекомерно разширени баланси, според експерт

15:25 | 09.04.16 г. 12
Плашилото на дефлацията

Централните банки в целия свят се опасяват от дефлация. Те обаче всъщност не трябва да се притесняват. Страховете им са неоснователни, а манията по дефлацията е вредна, пише директорът на базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания Даниел Грос за онлайн изданието project-syndicate.org.

Япония е водещият пример за този страх. През 2013 г. заради десетилетния спад на цените централната банка на страната се впусна в безпрецедентна парична офанзива. И докато основната инфлация започна да се увеличава, факторите, които доведоха до това, не траяха дълго - конкурентното обезценяване на йената и увеличението на данъците, посочва Грос.

Според него страната пак се подхлъзва обратно към дефлацията. Противно на впечатленията, които се създават от съобщенията в медиите обаче, японската икономика е далеч от смъртта. Безработицата там почти изчезнала, а равнището на заетостта е на рекордно високо равнище. Разполагаемият доход на глава от населението също се увеличава постоянно.

В действителност, дори и по време на т.нар. “изгубени десетилетия” доходът а глава от населението в Япония нараства с толкова, колкото и в САЩ и Европа, а коефициентът на заетост също се повиши. Това предполага, че дефлацията може да не е чак толкова “престъпна”, колкото централните банкери изглежда, че вярват.

В САЩ и Европа също има малко признаци за икономическо бедствие вследствие на провала на централните банки да достигнат целите си за инфлация. Растежът остава стабилен, макар и не грандиозен, и заетостта нараства, посочва Грос.

Според него има два основни проблема със сегашния проблем на централните банки. Първо, те са фокусирани върху потребителските цени, което е грешна мишена. Потребителските цени падат по една проста причина: цените на енергията и суровините се сринаха с над 50 на сто в последните две години. Така или иначе този спад е временен и централните банки не трябва да гледат толкова сериозно на него.

Вместо това централните банки трябва да се фокусират върху темпа на нарастване на приходите, измерени чрез номиналния растеж на БВП - това, което има значение за силно задлъжнелите правителства и предприятия. Тази мярка показва, че няма дефлация. Дефлаторът на БВП в развитите страни се увеличава с 1-1,5% средно, а в еврозоната – с 1,2%. Това може да се окаже недостатъчно за целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) да достигне инфлация от около 2% и не е достатъчно съществено, за да оправдае все по-агресивната употреба на парични инструменти за стимулиране на икономиката.

Нещо повече, номиналният растеж на БВП надвишава дългосрочния лихвен процент. Когато дългосрочният лихвен процент е по-висок от темпа на растеж на БВП, по-заможните могат да се натрупват богатство по-бързо от останалата част от икономиката. В момента обаче номиналният ръст на икономиката далеч надхвърля средните дългосрочни лихвени проценти, дори и в еврозоната, където се очаква номиналният ръст на БВП да достигне около 3% през тази година. Това означава, че условията за финансиране са изключително благоприятни.

Може да се очаква тези доказателства да принудят централните банки да преосмислят своите текущи опасения за дефлацията, посочва Даниел Грос. Те обаче остават ангажирани с изпълнението на техните цели за инфлацията заради убеждението, че дори лек пристъп на дефлация ще предизвика низходяща спирала заради спада на цените и намаляващото търсене. Това е втората им грешка, смята експертът.

Той признава, че е възможна дефлацонна спирала със сериозни последици. Ако реалните лихвени проценти са значително по-позитивни, търсенето може да се срине и да натисне цените до точка, достигането на която прави невъзможно обслужването на дълговете. Такава спирала допринесе за Голямата депресия в САЩ през 30-те години на ХХ век, припомня той.

Според Грос обаче в момента сме далеч от тези условия. Номиналните лихвени проценти са на нула, докато най-широките индекси на цените се увеличават, макар и леко. Като се има предвид, че условията за финансиране са толкова благоприятни, не е изненадващо, че вътрешното търсене остава стабилно. Това позволява на безработица да се върне към предкризисните дъна почти навсякъде.

Еврозоната е единствената голяма развита икономика, където безработицата остава значителна. Затова и това е единствената голяма икономика, където може да има риск от дефлация. Дори и в еврозоната обаче растежът на БВП е малко над своя потенциал. Освен това единствената причина, поради която безработицата в региона остава висока, е, че процентът на икономическа активност на работната сила продължава да нараства в целия регион. Заетостта обаче се връща към предкризисните нива. Това е точно обратното на предупрежденията за дефлационната спирала.

Популярната хипотеза за обезкуражените работници предполага, че заради рецесията те напускат работната сила. Това не се случва в Европа в момента, посочва Грос. Той заключава, че централните банки трябва да преодолеят ирационалните си страхове от дефлационната спирала и да спрат с отчаяните опити да стимулират търсенето. В противен случай те ще се окажат с прекомерно разширени баланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 7 години
Големите фирми взимат парични знаци от пазарът, като продават стоки и услуги, и купуват по-малко труд, стоки и услуги. Което причиняват дефлация, тя е лоша за инвеститорите и взелите кредит - защото те печелят номинално по-малко, а дългът им е номинален. И става депресия. За растеж, банките връщат парите в пазарът, и нови пари за нов ръст. НО ЗАЕМИТЕ - ДЪЛГОВЕТЕ - ДЪЛГОВОТО БРЕМЕ РАСТЕ С ДЕПОЗИТИТЕМоже ли без частичен резерв? Колко са отпуснатите кредити съответно депозити в светът в долари? А отпечатаните долари са 3 000 милиарда, паричната база. Толкова е и еврото. При златни долари преди Голямата депресия, е имало 30 пъти повече кредити съответно депозити спрямо златото, ха всички банки като КТБ, и дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 7 години
Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 7 години
Дефлацията руши борсовата търговия, и срива борси, а това води до бързо изтегляне на средства от банките, банките със свои средства движат борсите, като са ги дали на търгуващите с акции, валути, метали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Инфлацията се отразява на цените на трайните стоки които хората са купили и притежават, хората притежават повече трайни стоки и много по малко краткотрайни. Няма как да стане инфлацията да ги "ограби". Социалистите са всъщност едни клептомани, те харесват дефлацията защото са некъдърни един пирон да направят и ги бива само да крадат. Като на абсолютни некадърници най им харесва откараднатото да е в пари, защото те трябва да го скрият - наясно са че вършат престъпление.Дефлацията е любима на социалистите - клептомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Кузман Илиев го е обяснил добре донякъде = http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита Казано кратко банкерите ограбват хората по различни начини и с инфлация която е престъпление срещу човечеството и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009И НАЙ-ВАЖНОТО ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОКАЯНИЕ А НЕ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
И даже въобще не е само при мобилните телефони. Точно същото се отнася и за телевизирите, автомобилите и всичката електроника. Ако нямаше намаляване на цените всички тези предмети биха си останали непостижим лукс, както беше в началото. Всъщност в момента инфлацията тотално УБИВА потреблението. А заедно с него и всичко останало. Но това не пречи централните банкери да тръбят колко голям проблем била дефлацията. Това е така, защото за тях инфлацията, за разлика от всички останали изобщо не е проблем. Пари те могат да напечатат колкото пожелаят. Дреме им, че цените се покачват. Това, което е странно, че някак успяват да убедят и част от плебса, че по-високите цени са за тяхно добро. Как успяват - нямам представа. Но успяват гадовете, колкото и абсурдни да са твърденията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
И даже въобще не е само при мобилните телефони. Точно същото се отнася и за телевизирите, автомобилите и всичката електроника. Ако нямаше намаляване на цените всички тези предмети биха си останали непостижим лукс, както беше в началото. Всъщност в момента инфлацията тотално УБИВА потреблението. А заедно с него и всичко останало. Но това не пречи централните банкери да тръбят колко голям проблем била дефлацията. Това е така, защото за тях инфлацията, за разлика от всички останали изобщо не е проблем. Пари те могат да напечатат колкото пожелаят. Дреме им, че цените се покачват. Това, което е странно, че някак успяват да убедят и част от плебса, че по-високите цени са за тяхно добро. Как успяват - нямам представа. Но успяват гадовете, колкото и абсурдни да са твърденията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
''Действително дефлацията засяга интересите на онези, които принципно са най-облагодетелствани от постоянното впръскване на нови и нови пари...'' - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/Но дефлацията има и много силна изправителна роля и е в полза на спестителите и трудещите се здраво хора.......Обяснил съм какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Тъй като Джозеф Стиглиц не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики трябва да се обяснява подробно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Банкстерите са притеснени от дефлацията защото не може да ограбват хората с инфлация ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Тоест ако доходите следват инфлацията няма проблем но уви и казано просто за ограбването им трябва 2% инфлация за да вдигнат лихвите на 3-4% и повече А написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/ означава ,че инфлацията трябва да се разглежда като престъпление срещу човечеството.Трябва да се прочете книгата на книга на проф. Валентин Катасонов в която се обяснява подробно за лихвата и финансовата система https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009,и аз съм обяснил за системната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още