IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Димитров: В здравеопазването гасим пожари с бензин

Безконтролното откриване на болници в страната доведе до свръхконцентрация на здравните заведения

15:41 | 14.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Липсата на държавна политика в здравеопазването създава повече проблеми, отколкото можем да решим на този етап. Това мнение изказа проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), коментирайки темата за сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което правим, е да гасим пожара с бензин. Решаваме един проблем, но възниква втори. Причината е липсата на политика от страна на държавата“.

Българският лекарски съюз (БЛС) има предложение да се направят реформи в клиничните пътеки, касаещи Педиатрията, казва професорът.

„Увеличението на клиничните пътеки в Педиатрията ще бъде между 20-30%. Ще има увеличение и на цената на ражданията. От 1 юни това увеличение ще влезе в сила“.

Свръхконцентрацията на средства в едва 10% от болниците у нас създава условия за некачествено лечение в отдалечените от големите градове населени места, коментира проф. Димитров. Той казва още, че само в София имаме повече от 100 болници. За сравнение в цял Израел общо разполагат с 30 лечебни заведения.

„Митът, че евтиното лекарство не е ефективно, трябва да бъде развенчан. Просто потенциалът му за печалба спада“.

Има ли застрашени от изчезване лекарства и какви други мерки за подобряване качеството на здравеопазването предлага проф. Григор Димитров можете да научите от видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Ще има увеличение и на цената на ражданията. От 1 юни това увеличение ще влезе в сила----разбира се че е нужно, защото все още не сме постигнали социално справедлива цена ! мислия че е редно да сложите и 5 лева вход на болниците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още