IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизмът - подводният камък на срещата на Г-20

Сянка върху срещата хвърля и опозицията на свободната търговия и глобализацията

09:52 | 06.09.16 г. 2
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин дава пресконференция по време на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин дава пресконференция по време на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай. Снимка: Ройтерс

Китай може да се похвали с успешно домакинство на срещата на Г-20 в Ханджоу. До голяма степен откритите конфронтации бяха избегнати и беше постигнат широк консенсус за крехкото състояние на световната икономика и необходимостта от по-широк кръг от политики за преодоляването му, пише Ройтерс.

Имаше дори съвместно изявление от страна на Китай и САЩ. Представителите на двете страни обявиха, че ще ратифицират споразумението за климатичните промени от Париж - значителна стъпка за най-големите източници на вредни емисии в атмосферата в света, отбелязва агенцията.

Под повърхността обаче събирането на лидерите на най-големите икономики в света не протече съвсем като спокойно плаване. Серия дипломатически гафове категорично говорят за опит да се прикрие протекционизма, посочва се в анализа на агенцията.

Китайските държавни медии не успяха да скрият гнева на Пекин заради западния натиск за ограничаване на китайското присъствие в Южнокитайско море. Правителството на Китай вижда в този натиск опит да се осуетят икономическите амбиции на страната.

В навечерието на срещата Пекин се разстрои от подозренията за инвестиционната програма на страната в чужбина, които определя като неоснователен протекционизъм и параноя. Не случайно информационната ахенция Синхуа излезе с публикация, в която се казва, че развитите икономики трябва да ограничат зараждащия се протекционизъм и антитърговските мерки, тъй като икономическият изолационизъм не е решение на проблема със слабия растеж.

Няколко седмици преди срещата на върха Австралия блокира сделката на стойност 10 млрд. австралийски долара (7,63 млрд. щатски долара) за най-голямата енергийна мрежа на страната. Тя трябваше да бъде придобита от китайци. Великобритания пък бави съвместен инвестиционен проект с Китай за 24 млрд. долара.

Зад кулисите западните страни обвиняват Китай, че не се придържа към собствените си цели. Преди срещата на върха източници от европейските страни коментираха пред агенцията, че самият Пекин също дава ограничен достъп на западните инвеститори в страната и трудностите пред чуждестранния бизнес се увеличават.

“Президентът Си Дзинпин вдигна тревога за увеличаващия се протекционизъм в цял свят и необходимостта от противодействие. Действията обаче говорят повече то думите. Топката е в полето на Китай да изпълни вътрешните си реформи и да осигури по-голям достъп на пазара за чуждестранни стоки, услуги и технологии”, коментира Джеймз Зимерман, председател на Американската търговска камара в Китай.

Той призовава да се използват иновациите като основен двигател на икономиката.

Дипломатически източници на Ройтерс посочват, че Пекин е оказал сериозна съпротива за включването на стоманения бизнес във финалното комюнике от срещата. Въпреки това темата се появява на финала на съобщението, като лидерите на Г-20 обещават да работят заедно за преодоляване на свръхкапацитета в сектора.

За страни като Великобритания, чиято металургия е в криза заради евтиния китайски внос в Европейския съюз (ЕС), въпросът е от ключово значение. Длъжностно лице от кабинета на британския премиер Тереза ​​Мей посочва, че САЩ са настоявали за включване в комюникето на темата за свръхпроизводството на стомана.

Сянка върху срещата хвърля и опозицията на свободната търговия и глобализацията, олицетворение на което е излизането на Великобритания от ЕС.

"Съгласни сме с анализа на Г-20, че ползите от търговията и отворените пазари трябва да бъдат съобщени на широката общественост по-ефективно", заяви Джон Данилович, генерален секретар на базираната в Париж Международна търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Развитите държави бяха срещу протекционизма защото знаеха ,че развиващите се не могат да им бъдат конкуренция но Китай им го навря и сега се чудят какво да правят тоест тези които бяха за премахването на протекционизма се го въвеждат ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%....В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmТЕЗИ КОИТО СА ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР СА ПРОСТО ЛИЦЕМЕРИ МНОГО МЕКО КАЗАНО защото става въпрос за умишлени действия с цел грабеж започвайки с ''вашинктонският консенсус'' и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 7 години
колко закостеняло мислене трябва да имаш зада си против глобализацията ... няма как да спрете вятъра да духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още