IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом на епохата Thomas Cook

Британският пастор Томас Кук открива концепция, която и до днес движи туристическата индустрия

12:00 | 29.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За фалитът на Thomas Cook, чийто основател е наричан откривател на модерната туристическа индустрия, се посочват различни причини – Brexit, поредица от лоши управленски решения и неуправляемото ниво на задълженията. Вероятно обаче си заслужава да видим този банкрут и като начало на края за туристическия модел, който същата тази компания помогна да се създаде, пише Bloomberg TV Bulgaria

Възходът на Thomas Cook като организатор на екскурзии с влак за британските маси до доминираните от Британската империя Близък Изток и Северна Африка е добре документиран и описан. Ръководен от идеята да отвлече средностатистическия поданик на кралица Виктория от пиенето, баптисткият проповедник Томас Кук решил да ги съблазни с идеята да посетят нови места и да видят нови неща без да напускат зоната си на комфорт. Така пасторът открил концепция, която и до днес движи туристическата индустрия.

„Централно място в неговата нова структура заема „курортът“, пише изследователят Ф. Робърт Хънтър за „Томас Кук и Син“, предшественика на сегашния туроператор.“Курортите са места, посветени на туристите. Това може да са места с големи природни красоти, разположени в планините или по крайбрежията. Минералните извори, някога запазени само за болни, сега станаха атрактивни за туристите. Курортът предлага различно настаняване, насочено към клиенти с различна платежоспособност. То варира от пансиони, хотели и гранд хотели (със стотици стаи). Най-развитите курорти имали и трите вида настаняване, плюс храна и други услуги. Курортите имали и пешеходна зона или алея за разходки с различна дължина и форма. И разбира се – имало малка армия от служители, заети да предоставят услуги на туристите – сервитьори, готвачи, гидове, пикола и т.н. За да се осигури бързото придвижване на туристите от дома до курорта и обратно, се появили мрежи от туристически ориентирани услуги – параходи, влакове, агенти и туроператори с техните офиси и подразделения. Появили се и туристически агенции със собствен персонал и планирани пътувания. Промоутъри като Thomas Cook създали и понятието „туристически сезони“ - време в годината, когато било най-подходящо и изгодно за пътуване“, завършва Хънтър.

Това е откриването на това, което изследователите наричат „анклавен туризъм“. Всички преживявания, като например пътувания до различни екзотични места или приключения се организират от курорта (анклавът) като отправна точка. Тази ваканция е като изложба – туристите просто разглеждат някакви места и обекти, без да влизат в особено съприкосновение с тях. Алтернативата е интегрираният туризъм, при който пътуващите са в контакт с местните общности, които населяват дадена страна или регион.

Анклавният модел способствал за увеличаване на туристическите пътувания и да се разшири обхватът им до нови, непознати територии с малко или дори никаква туристическа инфраструктура и удобства. Този вид туризъм разчита на специализирана инфраструктура, която е по-лесно да се направи отколкото публичната инфраструктура, но и приложението и е само за туристически нужди.

Повече за анклавния модел на Thomas Cook може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Възможността за трупане на дълг ги възпира да приложат по- добро управление . Разглезва и приспива до деня на техния фалит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Стига глупости. Някои компании богатеят, други фалират. Това е било и в периоди на високи, и в периоди на ниски лихви, така и ще продължава да бъде. Недей да търсиш под вола теле. Подобни динозаври фалират винаги по една и съща причина - лошо управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Не казвам че трябва да се правят национални празници от подобни събития . Достатъчно е да има цветя и песни , и няколко почивни дни за централните банкери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Епохата на T.Cook беше епоха в която отрицателната доходност не се възприемаше положително . Така или иначе тази модерна доходност ще достигне рано или късно до всички . Въпрос на време е ............... Ние само може да се радваме заедно . Медиите също е време да сменят негативното отношение останало им от едни други времена и епохи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още