IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Новиков: Надяваме се на преговори за рестарт на АЕЦ Белене

Напълно сме уверени, че електроенергията от тази централа ще намери пазар в бъдеще, заяви говорителят на „Росатом“

16:48 | 11.06.13 г. 11
Сергей Новиков: Надяваме се на преговори за рестарт на АЕЦ Белене

                                                                                                                От: Кремена Кръстева

Руската компания „Росатом“ очаква, че българското правителство ще започне преговори за рестарт на проекта „Белене“. Това заяви през телевизия Bulgaria on Air Сергей Новиков, говорител на компанията-майка на „Атомстройекспорт“, която ще изгражда централата. Руската страна е убедена, че може да се намери схема, по която да се финансира проектът.

Вижте какво каза пред Bulgaria on Air Сергей Новиков.

- Господин Новиков, очаквате ли, че новото правителство в България ще рестартира проекта „Белене“?

Ние сме готови за преговори. Знаем, че правителството в България скоро се сформира и искаме да знаем какви условия ще бъдат представени пред нас. Надяваме се, че тези преговори ще се състоят.
 
- Смятате ли, че има смисъл да се строи АЕЦ „Белене“, след като потреблението в региона е значително намаляло?

 
Да, потреблението на ток е сериозен фактор. Но ние основаваме нашите аргументи не на това какво е потреблението в момента, а какво ще бъде. Според анализите, които ние сме направили, сме напълно уверени, че електроенергията от тази централа ще намери пазар и купувачи.


 
- За нас най-големият проблем е намирането на инвеститор за проекта?
 
Според договореностите, които се постигнаха през 2010 година, още по време на управлението на правителството на Бойко Борисов, България няма да даде нито лев за този проект. Договорено беше да се търсят финансови ресурси, от проектната компания за Белене, която беше договорено да се сформира, а не от българската държава.

Искам да напомня за финландската "Фортум комюникейшънс", която беше готова да участва в проекта с финансиране. В проектната компания се предвиждаше да участва и Националната електрическа компания, която щеше да финансира своя дял от продажбата на електроенергия. В този смисъл за проекта не се иска финансиране от българския бюджет.
 
- Какво е вашето мнение за тенденцията в Европа много страни да се отказват от атомната енергия?

Мисля, че няма единно мнение по въпроса за атомната енергия в Европа. Например Великобритания е за ядрената енергия, строи нови централи. Франция също изгражда нови ядрени мощности. Чехия завършва изграждането на атомни мощности. Словакия започва подготовката на нови блокове. По тази причина не виждам тенденция за отказ от ядрената енергия днес.

Даже Германия, която се отказа от атомната енергия, продължава да използва ток от ядрени станции. В Германия дори имаше критики за това, че страната се отказва от атомната енергия и дори писмо до канцлера Ангела Меркел именно за това. Дори германските производители се възпротивиха срещу това правителствено решение, защото това доведе до повишение на цената на тока, което пък прави германската продукция по-неконкурентна в сравнение с френските стоки например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 12
vzhekoff
преди 10 години
Ако може малко разяснение, кои точно магистрали са направени от ГЕРБ, също и за Дунав-Мост - ако отвориш стари снимки на сайта, ще видиш, че доста работа по моста е свършена и преди юли 2009-та, да не говорим,че проектът се влачи от юговойната... Но най-вече - кои магистрали все пак, ако може и в км. да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Slavvi
преди 10 години
Абе, мисля си, че някой иска здраво да ни изклати. Да построим една централа, която ще произвежда евтин ток, но този ток няма да се продава на вътрешния пазар, а чрез посредници (лицензирани фирми за търговия с енергия) този ток ще се изнася в чужбина като печалбата ще остава в посредниците, което е повече от ясно. А тия посредници са от ДРУГАРИТЕ. Както става с евтиния ток от Козлодуй, а скъпия ток от зелената енергия и Марица-Изток 1,3 е за нас БАЛАМИТЕ. Все едно да си имаш голяма къща и някой тЕрикат да дойде да ти каже "Ще ти построя голяма и хубава къща, която разбира се ще си платиш, голяма далавера е...... и защото те светнах на тази далавера и ще ти построя къщата, ще сключим договор аз да живея в нея (ако има как и да ти клатя жена ти), защото ти нямаш нужда от това и няма значение, че си я платил." Имаш си нещо ама не го ползваш, щото някой тарикат го ползва. И Бай *** колко му е акъла, нали е в далаверата......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Един въпрос: като се листне на борсата ти защо няма да си купиш акции? Никой няма да си купи, дали разбираш този факт? Приказките вървят към това да отпусне Русия заем, а нашата държава само гаранция. И ако това се случи след 10 години ше разберете за какво става въпрос. Братята искат да принудят да купуваме ток по 45 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
trendline
преди 10 години
Стояне ти да не си от тези с фотоволтаиците бе човек?Хем да е българска държавна собственост ама държавата да не дава пари.Прави се проектна компания. Дружеството се листва на борсата като IPO. В България пари да искаш , но няма нищо читаво в което да се инвестира. Да не ти казвам частните пенсионни дружества колко "горещи" пари имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 10 години
След като прокоратурата обяви ББ за невинен в казуса с подслушания разговор (казус толкова елементарен, че би го решил и студент по право в първи курс), забелязах, че Сергей Димитриев започна яко да пикае газ, предлагам да го вържете към Газова Електроцентрала и да печелите яко от евтиния руски газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Господине, Вие за *** ли ни вземате? Държавата няма да дава пари а Националната Електрическа Компания. Нали НЕК е държавна. Какво искате НЕК да гарантира заема и да няма измъкване? Свърши вашата. Слезте най-сетне на земята. Пари просто нямане, разберете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
А аз се надявам да потънете дълбоко в алчността си без шанс за спасение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Klakson
преди 10 години
Губят си времето с това Белене, а ние им плащаме заплатите. Правителството на Лешникарски за един месец само с глупости се занимава:1. Отмяна на забраната за тютюнопушене.2. Подновяване на проекта Белене.3. Даване на помощи на *** майки - това беше възнаграждение за гласовете им на изборите.Сега остава само магистралите и Дунав мост 2 да започнат да събарят, защото са направени от ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още