Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

Стойнев обеща да "спасява" предприятия за нови работни места

Икономически ръст от поне 2% през тази година очаква енергийният министър

Положението на Националната електрическа компания (НЕК) се стабилизира, инвестиционните намерения се завръщат, а прогнозите са за по-висок икономически растеж за 2014 година. Тези позитивни новини съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

През новата година ще има по-голямо външно търсене, което ще стимулира износа, по-голяма заетост и вътрешно търсене и повече чужди инвестиции и нови работни места. Това ще доведе до икономически ръст от поне 2%, убеден е Стойнев. Българската икономика върви по правилния път, коментира той.

Въпреки политическата нестабилност чуждите инвеститори не са се изплашили, отчете още министърът. Той цитира данни на БНБ, според които до октомври преките чужди инвестиции са на стойност 1,1 млрд. евро. През цялата 2012 година сумата е била към 1,4 млрд. евро. Само от юли до октомври правителството е привлякло 496 млн. евро, които са насочени към сектори, разкриващи нови работни места - производство, добивна промишленост, транспорт и търговия.

Още по темата

Според Стойнев през следващите години автомобилната промишленост ще е водеща по отношение на привличане на инвестициите. Той очаква проекти за 1,2 млрд. лева и 8,5 хил. работни места.

Ще бъдат спасени и няколко предприятия, отписани от предишното правителство, като например "Химко"-Враца. Има търсене на продуктите, произвеждани от предприятието, по цял свят. Предприятието ще стане част от БЕХ, ако бъде осъществена сделката.

Министерството преговаря и със собственика на "Ремотекс" за закупуването на предприятието. Според Драгомир Стойнев то е било източено, но има потенциал и може да бъде стабилизирано. Собственикът му обаче иска нереално висока цена.

"Ако до седмица собственикът не се вразуми, ще отида при работниците и ще им кажа каква е причината да не бъде осъществена сделката и това е необосновано високата цена", заяви още Стойнев.
Правителството преговаря за 100% от собствеността на компанията, чиито загуби са 25 млн. лева.

Действията на правителството са спасили и ключовото предприятие ВМЗ - Сопот. То не само работи и има поръчки, но и ще наема нови служители до месец.

Още по темата

Правителството ще помогне на бизнеса и подкрепяйки експортната му политика. През 2014 година ще бъдат открити нови търговски представителства в страни като Китай, Ирак, Армения и Обединените арабски емирства.

Износът от юни до септември расте с 5,7% до обща стойност от 7,73 млрд. евро, намалява и отрицателното търговско салдо - с 12,8% за периода, отчете още Стойнев.

Енергийният министър коментира като неоснователни появилата се информация за създаване на ново енергийно министерство и разформироване на Българския енергиен холдинг. Има такова предложение от независими експерти, но те са неоснователни. "Докато аз съм министър на енергетиката, БЕХ няма бъде ликвидиран", допълни още Стойнев, припомняйки още и високата доходност на облигациите, които емитира холдингът. Това е доказателство, инвеститорите приемат подобна мегаструктура.

Стойнев все пак допълни, че решението за разделяне на МИЕ е политическо и зависи от премиера и двете управляващи партии. На този етап обаче разговори за това не са водени, обясни той.

гледано: 7703   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
17
 
13
преди 6 години
Няма профилна снимка
Браво на Драго. Истински пич. Браво, баце, а така кажи на всички ***, които държат предприятия, че ще им е простено ако 12 месеца или повечко не плащат мизерната минимална заплатка на работниците си, да не говорим за осигуровките. Кажи на всичките си приятелчета да си приберат цялата печалбичка па ти после с нашите пари ще си купиш завод. *** си и *** ще си останеш. *** скапан, некомпетентен.
1
 
19
 
12
преди 6 години
Като държавни ги източиха. Под "мъдрото" ръководство на червената номенклатура, натрупаха дългове повече от колкото струват. Костов нямаше изход, за да спре потъването им ги продаде срещу задълженията им. Сега ще си ги купуват обратно, но срещу много пари. С много задължения и празни и порутени халета, но с възможност за инвертиране т.е. крадене и все 'заради работниците". Наглоста им е безгранична, но толкова колкото им позволяваме.
0
 
9
 
11
bgMan до: индианеца
преди 6 години
Купува или изнудва?
Щото аз имам друго инфо.
3
 
25
 
10
преди 6 години
Всеки, който фалира бизнес с едни 1000-2000 човека, директно да звъни на др. Стойнев. Той купува - гаранция. Само мир (социален) да има.
2
 
15
 
9
преди 6 години
Няма профилна снимка
Точно така Стойнев - комунистическо рядко .айно, ще плащате загубите на Химко и всички останали комунистически руини, които вие комунягите-кръвопийци съсипахте преди и след прехода, чрез сметките за тока на всички семейства и бизнеса. Долни комунистически популисти. За да привлекат някой и друг лумпено-профано-малцинствен глас, са способни на хиляди идиотщини. А като му слуша човек брътвежите на този отворко, все едно слуша Тато как настъпва светлото бъдеще.

Още от На фокус
И "Еврофутбол" остана без лиценз