IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция продължава с атаката срещу медиите

Дванадесет телевизии и единадесет радиостанции ще бъдат затворени „заради помагачество на тероризма"

22:31 | 30.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oще десетки телевизии и радиа падат жертва на режима на Ердоган. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Oще десетки телевизии и радиа падат жертва на режима на Ердоган. Снимка: Pixabay

Използвайки наложеното в Турция извънредно положение местните власти продължават похода си срещу критични медии. В петък е наредено закриването на множество електронни медии.

Дванадесет телевизии и единадесет радиостанции ще бъдат затворени „заради помагачество на тероризма", заявява говорител на Съвета по радио и телевизия RTÜK пред DPА. Сред тях е и детският канал Zarok TV, който между другото излъчва и анимационни сериали като „Пчеличката Мая" на кюрдски. Сателитният и кабелен доставчик TURKSAT спря излъчването на засегнатите от нареждането на RTÜK канали още в четвъртък, предава германската агенция.

Говорителят на RTÜK подчертава, че с тази акция Турция се предвижва към върховенството на закона. „В една демократична страна ние нямаме власт произволно да забраняваме дейността на даден канал. Всичко това е извършено напълно законосъобразно, според правилата на демокрацията и справедливостта“. 

RTÜK се позовава на влезлия в сила след опита за преврат от средата на юли извънреден указ. Постановлението позволява на правителството да закрива без съдебна заповед медии и издатели, които „застрашават националната сигурност".

Редактор на един от засегнатите кюрдски новинарски канали - Azadi TV, на име Ремзи Буданчир, заявява пред DPA, че мярката е насочена срещу журналистическото отразяване, което не следва линиите на правителството. По думите му каналът му не е бил официално информиран за решението. „Ние дори никога не сме получавали предупреждения от RTÜK", казва той. „Затварянето на телевизията ни е произволно решение. Сега наистина не остана нито един канал в Турция, който да може да осигури критично или дори обективно отразяване“, добавя той.

Интернет сайтовете на редица засегнати канали не могат вече да бъдат достъпвани. Още в четвъртък два от засегнатите телевизионни канали са били затворени напълно. Репортерът Хюлия Емеч от Van TV заявява пред DPA, че централата на канала е „конфискувана“ от властите. Всички 50 служители на Van TV са станали безработни само за една нощ. 

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ вече разкритикува през миналата седмица репресиите срещу журналистите в Турция, които според нея са достигнали „безпрецедентни нива".

Опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу от лявоцентристката партия CHP разкритикува в петък, наред с други неща, това постановление като противоконституционно. Според турските закони тези укази не могат бъдат оспорвани в Конституционния съд.

С помощта на спорния извънреден указ още през юли бяха закрити 3 информационни агенции, 16 телевизионни станции, 23 радиостанции, 15 списания и 45 вестника – заради предполагаема близост до живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за опита за преврат.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
май вече не ..... ето я и причината заради помагачество на тероризма" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Блумбъргови бачкат ли в Турция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Това си е чиста форма на диктатура,аз съм прав всичко останало под ножа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Jay Gould
преди 7 години
Журналистите нали бяха против военните и за демокрацията?! Нямат значи причина да пискат. Каквото са си сервирали, това ще ядат! Който е ***, служи за мост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
Boyan Asenov
преди 7 години
То па ние щото сме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
simbad12
преди 7 години
Тея наистина не са за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още