IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към повишаване на осигурителния таван до 2 400 лева

По въпроса има съгласие, но не и официална договорка между социалните партньори, обясни министърът на труда

19:05 | 12.09.13 г. 7
Върви се към повишаване на осигурителния таван до 2 400 лева

Има съгласие максималният осигурителен доход да се увеличи през следващата година от 2 200 лв. на 2 400 лв., съобщи социалният министър Хасан Адемов след заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Предложението за увеличението е било направено от Консултативния съвет по осигурителната реформа към министъра на труда и социалната политика и по него е изразено съгласие и от социалните партньори, по думите на Адемов.

Той обаче подчерта, че все още няма окончателна договорка между социалните партньори.

„Докато не приемем всички параметри на промените, които предлагаме, в бюджета на държавното обществено осигуряване и в Кодекса за социално осигуряване, всяка една информация може да бъде подложена на съмнение“, коментира социалният министър.

Адемов допълни, че правителството иска да спазва швейцарското правило за ежегодна индексация на пенсиите.

“Трябва да спазваме принципи и правила, да бъдем солидарни в условия на криза и да наложим някакво ниво на справедливост, защото справедливост в социалната политика много трудно се постига”, каза той.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Това е в държава, в която може да си банкер без хал хабер да си нямаш и дори да не си учил за това и където политиците и монополите всячески убиват малкия бизнес! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" ...и да позволят на работодателите да си приспадат разходите за труд от облагаемата сума по ДДС /само да намаляват базата без да възстановяват/."------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това ми се струва неприложимо: как ще докажеш на данъчните , че примерно със 100 лв. разход за труд (и съответните осигуровки в/у него) си произвел точно 10 еденици продукция да кажем, а не 20? Някакви ежемесечни ревизии ли, какво? Без да твърдя, че това ще е някакъв сериозен удар в/у постъпленията в хазната, то все пак си е теоретична възможност за допълнително укриване на ддс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
alexx
преди 10 години
"Нямат идея колко оборот ще излезе на светло и колко нови хора ще се наемат."Дянков намали с 2 пункта осигуровките и това предизвика спад на приходите. След няколко месеца върнаха предишното ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
vsp7
преди 10 години
"позволят на работодателите да си приспадат разходите за труд от облагаемата сума по ДДС /само да намаляват базата без да възстановяват/"що за нонсенс е това?купувам тоалетна хартия за 1 лв и я продавам за 1.10 лв и внасям ДДСто на 10те стотинки разлика, клиента плаща ДДСто а Фирмата е само колектор, това че в БГ собственици на фирми смятат за екстра/бонус като не внасят събраното в бюджета си е измама и то най-вече към потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
qnidopi
преди 10 години
Хахахахахах справедливост.. :) честитка. Тия дето досега плащаха чинно и най-много ще плащат още повече за сметка на тия дето до сега лежаха на чужд гръб и ще продължават да го правят. Това е любимата ми пародия на държава.. :) нема да се чудат как да съберат осигуровки от милиони *** (*** и кръщкачи), а ще го набият на 15 хиляди души, на които месечно им се удържат по 700 лв от заплатите. ЕВАЛА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
nns
преди 10 години
Абсолютно си прав , ама тя олигофренията не ходи по гората ами по разните кабинетни икономисти. Искат /или може би не знаят ,че трябва да искат ?!/ работни места а вдигат осигурителни прагове , минимални заплати и т.н. Ако имат 2 гр. мозък комунистите и доган , трябва да намалят размера на осигуровките до около 19-20% общо и да позволят на работодателите да си приспадат разходите за труд от облагаемата сума по ДДС /само да намаляват базата без да възстановяват/. Нямат идея колко оборот ще излезе на светло и колко нови хора ще се наемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Асане, раздаване на пари на калпак не е социална справедливост, а вие точно това правите. Продължавайте да вдигате данъци и осигуровки и накрая краят ви ще е като на Виденов. Уж социална справедливост, а трудът е най-таксуваното нещо в тая държава... *** разбери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още