IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в България с най-силно повишение от 2008 г.

През следващата година се предвижда затягане на контрола при отпускането на социални помощи, заяви Ивайло Калфин

13:32 | 16.11.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Заетостта в България с най-силно повишение от 2008 г.

Тази година се наблюдава най-доброто повишение на заетостта в България от 2008 г. насам, обяви на пресконференция социалният министър Ивайло Калфин.

В началото на годината коефициентът на заетост в страната е бил 61,04% от хората в трудоспособна възраст, а сега е 62,4%, отчете министърът, цитиран от БТА.

Над 3 млн. са заетите в България, а за десетте месеца на годината чрез Агенцията по заетостта са започнали работа близо 218 хил. души, каза още Калфин.

От началото на годината до края на октомври безработните в България са намалели с 40 хиляди - от 10,7 до 9,5 процента. Сега регистрирани в бюрата по труда са близо 313 хил. души в сравнения с 351 хил. в началото на годината.

По думите на Калфин зад статистиките стоят конкретни мерки, предприети от страна на социалното министерство. В данните не се включват еднодневните договори, които са достигнали до 80 хиляди от 20 юли, което е за половината селскостопански сезон, отбеляза oще вицепремиерът.

Министърът припомни, че е удължена възможността млади хора под 18 години да работят до 10 часа вечер, което се е отразило на туристическия сектор в двойно нарастване на заетите младежи в сектора.

Калфин отчете и активна работа по младежката заетост през 2015 г. Назначени са младежи трудови медиатори, като резултатът от тяхната дейност е 1500 души новозаписани в бюрата по труда. По новата програма за стаж и за чиракуване, която беше отворена в началото на годината, са назначени близо 4 хил. души.

Приоритетите на социалното министерство за 2016 г.

Основна цел в приоритетите на пазара на труда за 2016 г. остава намаляването на безработицата на младежи до 29 години, дългосрочно безработни и хора в над 55 години, които са в предпенсионна възраст, като по думите на Ивайло Калфин последните две категории се припокриват.

По Националния план за заетостта се запазва сумата от 73 млн. лева и за 2016 г. Предвижда се да се включат 8 хил. души за обучение и за 16 хил. души да бъде създадена заетост. Ще продължи работата по младежката гаранция, очаква се 6 хил. нови души да бъдат включени по нея. По "Младежка заетост" ще има възможност за нови 4 хил. души да се включат към отворената вече програма.

По програмата "Ново работно място" се предвиждат 100 млн. лева, като в момента текат процедурите за откриване на 7500 работни места. За квалификация се предвижда допълнително средства за 7400 души и 81 млн. лева допълнителен бюджет.

На дългосрочно безработните ще се прави индивидуален профил. Предвиждат се 10 млн. лева за обучение на възрастни след ограмотяване, като това е програма, която ще се изпълнява съвместно с образователното министерство.

Министърът каза още, че по програмата за лични асистенти търсенето значително надвишава възможностите на програмата - около 15 хил. са назначените лични асистенти при търсене около 48 хил. През 2016 година започва да работи нова програма за т.нар. нови алтернативи на стойност около 150 млн. лева. По програмата се очаква още над 14 хил. души да бъдат нови бенефициенти за подпомагане и подкрепа на хора, които са тежко болни, хора с увреждания или възрастни, които имат нужда от подкрепа.

Предвижда се затягане на контрола при отпускането на социални помощи

По думите на министъра основна цел в социалната политика ще е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Хората в трудоспособна възраст ще се насочват към пазара на труда, за да не се създава трайна зависимост от социални плащания, каза Ивайло Калфин.

Предвиждат се различни мерки за насочване на средствата към най-нуждаещите - като затягане на контрола върху отпускането на социални помощи. Разработва се ново законодателство за социалните услуги и нови програми за социалните предприятия и социалното предприемачество, посочи Ивайло Калфин.

Министърът заяви, че разчита парламентът да подкрепи увеличението на минималната работна заплата на 420 лева от 2016 г. По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси допълнително ще има 80 млн. лева, по които да почнат програми за работа с най-маргинализираните групи, включително роми.

До края на годината и най-късно до началото на следващата ще се подновят доставките за хранителни помощи за най-бедните. Направени са вече всички търгове, БЧК отново ще се грижи за доставката. Разширен е кръгът на стоки - 21 продукта влизат в пакетите. Ще бъдат подпомагани хората с най-ниски доходи - тези, които имат право на енергийно подпомагане. 

Според Калфин от започнатите реформи от страна на министерството пенсионната вече дава резултат, което се отразява в бюджета на НОИ, а промяната на политиката в семейното подпомагане се отразява в разпределението на средствата за децата.

Министерството работи активно и за изработването на оценка на хората с увреждания и до края на годината ще бъдат представени законодателни предложения за реформа в системата, посочи Ивайло Калфин. Ще бъдат представени и предложения за промени в условията на функциониране на частните пенсионни фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lareman
преди 8 години
http://***.commercialbestpractice.com/blog/2015/09/13/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
antonio1234
преди 8 години
Тоя сухар цял живот чете *** измислени статистики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още