IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната комисия на парламента не иска дим в заведенията

Дебатът за пушенето на закрито се пренася в пленарната зала

18:41 | 24.10.13 г. 4
Здравната комисия на парламента не иска дим в заведенията

Здравната парламентарна комисия не пусна цигарения дим в заведенията, въпреки че вчера парламентарната икономическа комисия реши точно обратното. Депутатите от комисията не подкрепиха на първо четене нито един от двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, в които се предлагаше да отпадне пълната забрана за пушене на закрито.

Предстои промените, предвиждащи възможност за пушене в ресторанти и нощни заведения при определени условия, да бъдат обсъдени в пленарна зала, след като те бяха приети от парламентарната икономическа комисия.

Днес депутатите от здравната комисия разгледаха два законопроекта за либерализация на пълната забрана за пушене – единият внесен от Волен Сидеров и група народни представители, а другият - от Спас Панчев и група народни представители. И двата бяха отхвърлени при гласуването със 7 гласа „за“, 10 „против“ и 1 въздържал се.

На моменти председателят на комисията Нигяр Джафер трудно удържаше емоциите на депутатите, които изтъкваха здравни и морални, икономически и фискални аргументи в защита на своята теза. Не бяха забравени опитът на други страни, нито съдебни решения, нито здравни конвенции.

Пушенето – право на избор

Димитър Димов от „Атака“, който представи законопроекта, внесен от Волен Сидеров, призова да се даде право на избор на всеки български гражданин дали да пуши и изтъкна, че пълната забрана е сериозен удар върху хората, които се занимават с този бизнес. „Пълната забрана трябва да падне, защото това се иска от голяма част от българското население“, заяви Димов, според когото „пиенето на кафе и кока-кола е по-вредно“.

Той разви и теза, че болестите на българите са заради стрес от липсата на средства и притеснения дали няма да бъдат уволнени от всяка нова власт. “Последното, което е останало на българина, е да запали цигара”, изтъкна той. “Отнехте всичко на българина през последните 20 години, не му отнемайте правото да запали цигара”, призова националистът.

След гласуването Димов отново заяви, че всеки има право на избор.

Пушенето и глобалните тенденции – крачка назад

Зам.-председателят на комисията - Тунчер Кърджалиев от ДПС, изтъкна, че животът и здравето не са величини, подвластни на човешката корист и суета. Кърджалиев определи предлаганите промени като неаргументирани и ретроградни от гледна точка на глобалните тенденции в здравеопазването и голяма крачка назад.

“Това е втори акт, който се гледа в НС и в комисиите, които по един или друг начин компрометират евроатлантическия път на България”, заяви депутатът. Той посочи, че предложенията се дължат на предизборни ангажименти от страна на БСП и „Атака“.

Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"РЕТРО-градно"Аз предлагам, да няма заведения!Само бързи закуски!А като каза, да няма дим в заведенията, защо собствениците на толкова заведения направиха инсталации с тази цел и после, на патката главата!!!!Отивам в американско заведение с децата и искат на мъжа ми лична карта, защото си поръча бира!!!!Той и казва на патката сервитьорка, че е с децата си и е ясно че е на повече от 21, но тя пак настоява>Е, не можах да го спра да направи скандал и излязохме от *** заведение!Защото това е ВЪРХА на лицемерието. Толкова загрижени за нас, а ни тровят с откровено отровни храни!Та, Серафима, *** и си поръчай отгледана във ферма риба! Да ти са сладки и антибиотиците и собствените им *** на рибките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да благодаря на писалите ми 8 минуса и да ги питам за чипса.На времето, ако не продадеш произведения чипс до една седмица, той се разваля.Може ли някой да ми каже, с каква технология днес се запазват опакованите продукти за да имат трайност с години?Не пуша и не ходя по заведения с пушачи. Скоро една моя позната, с пълно майчинско умиление, каза на маса, че нейният син, на 19 в момента, никога няма да пие, защото ще има демидж на мозъка. В същото време ни беше поканила в ресторант, в който само в напитките няма глутамат!Затова да се мине към заведения за пури. Те не са толкова опасни, колкото цигарите, в които не тютюнът е проблема, а отново производството с цел дъго съхранение на продукта.Така е, като станахме граждани!Традициите, братко, традициите! Моят дядо, една хулиганка и тютюна в торбичка! Да му доживея годините с неговия акъл, ще е страхотно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Правилно решение е да няма дим в заведенията. Другото е ретроградно. А сравнения и аналогии могат да се направят всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
Разбира се, няма дим в заведенията, има наркотици и дома и в училищата!Що не вземат да забранят чипса по-добре, той е по-опасен за децата!Или аспартама в детските храни, или изкуствените подсладители!!!Това е, цигарите пречат на бизнеса с наркотици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още