IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 4-месечно дъно

Фючърсите върху среброто се търгуват на най-ниското си ниво от ноември миналата година насам

12:29 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтиня до 4-месечно дъно

Цената на златото падна до 4-месечно дъно в сряда, след като инвеститорите продължиха да наблюдават развитието на дълговата криза в Гърция и ситуацията на фондовия пазар в Китай.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през август удариха дъно от 1 146,20 за тройунция, невиждано от 18 март равнище. Впоследствие активът възстанови част от позициите си, за да достигне 1 115,4 долара за тройунция при загуба от 0,1 на сто за деня.

Ден по-рано златото се срина с 1,76%, затваряйки сесията на Wall Street при 1 152,60 долара за тройунция.

Междувременно сребърните контракти с доставка август поевтиняха с 0,47 на сто до 14,898 долара за тройунция – най-ниското равнище от 30 ноември миналата година насам.

На извънредната среща на върха на еврозоната в Брюксел във вторник вечерта европейските лидери дадоха на Гърция срок от пет дни, за да представи страната подробен пакет от реформи в замяна на нов спасителен заем. При нов неуспех в преговорите вероятността Гърция да напусне единния валутен съюз ще нарасне значително.

Същевременно гръцките банки ще останат затворени поне до сряда, след като капиталовият контрол бе удължен в понеделник заради опасенията, че заемодателите са близо до изчерпване на наличните парични средства. Банките остават затворени от миналия понеделник, като гърците могат да теглят от банкоматите едва по 60 евро на ден.

ЕЦБ заяви в понеделник, че ще запази размера на своята спешна ликвидна помощ за Гърция, обявен седмица по-рано. Въпреки това институцията настоя гръцките банки да представят повече активи като обезпечение за осигуряване на средствата по ELA, добавяйки допълнителен натиск върху Атина.

Междувременно акциите в Китай се сринаха допълнително в сряда въпреки усилията на правителството да успокои пазара. Shanghai Composite се срина с близо 6%, с което индексът губи вече почти 37% за последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още