IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци преоткриват Куба на "опознавателни" пътувания

Четиридневно пътуване до Хавана за двама струва близо 5000 долара без самолетните билети

15:59 | 02.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американски туристи се разхождат по крайбрежния булевард Ел Малейкън в Хавана в Chevrolet Bel-Air от 1957 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американски туристи се разхождат по крайбрежния булевард Ел Малейкън в Хавана в Chevrolet Bel-Air от 1957 г. Снимка: Ройтерс

След няколко натоварени дни на пътуване, слушане на лекции, разходки из историческата част на Хавана и срещи с кубинци, Тери Макаби без колебание отговаря на въпроса какво е липсвало в пътуването ѝ заедно с колегите ѝ от училище в Западна Вирджиния, пише Ройтерс.

"Плаж", казва тя, смеейки се. "Те имат страхотни плажове, но не можем да отидем на тях".
"Не сме тук за забавление", намесва се колегата ѝ Стив Станли, докато отпива от питието си с още 20 от спътниците си в малък бар в Хавана.

Те са част от все по-големия брой американци, посещаващи Куба на т. нар. пътувания "хора при хора" - единствените, които правителството на САЩ позволява за повечето граждани. Пътуванията имат опознавателна цел и са организирани по-скоро като работа, отколкото за забавление, така че няма време за плаж. Те включват разговори с артисти, историци, преподаватели, свещеници и собственици на малки фирми, които разказват за работата и живота си. 

Въпреки това хората плащат много пари, за да посетят карибския остров, който през последните 50 години е недостъпен за повечето американци, въпреки че е само на 90 мили от Флорида.

Четиридневно пътуване до Хавана за двама струва близо 5000 долара без самолетните билети, но статутът на Куба на "забранен плод" е много примамлив, твърди Едуард Пиегза от туристическата агенция Classic Journeys.

Туристи от други части на света, основно Канада и Европа, пътуват свободно до острова заради плажовете му, старите американски коли и испанската колониална архитектура.

За краткия период, от който съществуват, пътуванията от типа "хора при хора" са основно "политическа топка" - отражение на споровете между хората, желаещи промяна на американската политика към управляваната от Комунистическата партия Куба и онези, които са против това.

Пътуванията бяха разрешени през 1999 г. при президента Бил Клинтън. След това бяха прекратени от Джордж Буш през 2003 г., а след това отново бяха възстановени от Барак Обама през 2011 г.

Въпреки че САЩ контролират строго разрешителните за пътуване до Куба, Хавана одобрява тези пътешествия. Дисидентите в Куба, които Канада смята за наемници на американското правителство, логично не са част от контактите, включени в програмата. По данни на американските власти от повторното откриване на програмата са издадени общо 250 лиценза.

Първите пътешествия от ерата на Обама започват през август 2011 г. и оттогава американците, които по-рано бяха такава рядкост, че почти се смятаха за екзотика, са обичайна гледка, особено в Хавана. Засега групите се състоят основно от бели хора на средна възраст и пенсионери, но най-известните посетители са две чернокожи суперзвезди - рапъра Джей Зи и певицата Бионсе.
Двойката привлече интереса на медиите през април с разходата си из улиците на Старата Хавана, срещите си с кубински артисти и страхотната публика. Оказа се, че те са имали напълно валиден лиценз за посещение "хора при хора" и не са ходили на плаж.

Преди революцията през 1959 г. Куба бе сред любимите дестинации на американски знаменитости и представители на елита, включително Франк Синатра, Ърнест Хемингуей и актрисата Ава Гарднър.

Туровете, които се организират в момента, помагат на хората да придобият различна перспектива от пропагандата от правителствата. На индивидуално ниво кубинците, работещи в баровете и ресторантите, се радват на щедрите бакшиши, с които са известни американците, а онези, които говорят с групите, получават хорариуми, които достигат 250 долара - огромна сума в държава със средна заплата от 20 долара.

Противниците на туристическата програма твърдят, че правителството в Хавана дава на американците "захаросана представа" за Куба. Хората от групите осъзнават, че не получават достъп до всичко, но заявяват, че са видели достатъчно, за да си направят собствени изводи - нещата не са нито толкова добри, колкото кубинското правителство иска те да мислят, нито толкова лоши, колкото твърдят американците.

Може би най-голямата изненада и за кубинците, и за американците, е, че след половин век официална вражда те се харесват.

"Мислехме си, че американците са недобронамерени, студени и винаги командват всички наоколо, но разбрах, че не е така. Те всъщност са много мили и дружелюбни", казва Ниурис Хигерса, чийто ресторант е популярен сред туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още