IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боклукът от Еверест влиза в музей

Събраните средства от продажба на сувенири ще бъдат дарени за опазване на планината, която се превръща в сметище

14:07 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стари използвани кислородни бутилки, скъсани палатки, въжета, счупени стълби, консерви и тонове пластмасови опаковки са осеяли най-високия връх на света – Еверест (8849 метра). Това е реалността 68 години след първото му изкачване. Защото, ако през миналия век да стъпиш на покрива на света е било почти немислимо, то манията на човека да се доказва и комерсиализацията на височинния алпинизъм направиха така, че всеки с малко повече финансови възможности и кураж да дръзне да се пробва.

Проблемът с боклука на Еверест не е от скоро.  От години се организират различни кампании по почистването на върха, но заради условията там това никак не лесно. Нов проект обаче има потенциал да допринесе значително за каузата – планира се отпадъците да бъдат трансформирани в изкуство и да бъдат изложени в музей, съобщава Ройтерс. В проекта ще се включат местни и чуждестранни творци, които ще превърнат боклука в произведения на изкуството. След като бъдат изложени в галерия, те ще бъдат продавани и като сувенири. Средствата ще бъдат дарени за опазване на планината.

Томи Густавсон, директор на проекта и съосновател на Sagarmatha Next Center - информационен център за посетители и съоръжение за преработка на отпадъци, обяснява, че  целта на проекта е да покаже на местните хора как груби отпадъци могат да бъдат превърнати в скъпоценни творения. Тази идея, освен че повишава „еко“ културата, би могла да генерира заетост и приличен доход, казва Густавсон пред Ройтерс. 

„Надяваме се да променим представите на хората за боклука и да успеем да го намалим и използваме отново“ казва той. Центърът е разположен на 3780 метра надморска височина на главната пътека до Базов лагер на Еверест, което е на около два дни пеша от Лукла – „портата към планината“.

Приготвяме се за скромно откриване на музея през пролетта, тъй като е възможно броят на посетителите в планината отново да бъде ограничен тази година заради пандемията от коронавирус, обяснява още Густавсон.

Отпадъците, свалени от района на Еверест ще се обработват и разделят от местната екологична организация, но задачата в отдалечен регион като този, в който няма пътища, е огромно предизвикателство. В момента боклуците се изхвърлят или изгарят в открити ями, причинявайки замърсяване на въздуха и водата, както и замърсяване на почвата.

Ще бъде организирана кампанията „върни ме обратно“ и всеки връщащ се турист и водач ще бъде помолен да вземе торба, съдържаща един килограм боклук обратно до летището в Лукла, откъдето боклукът ще бъде откаран по въздух до Катманду.

През 2019 г. над 60 хил. туристи, алпинисти и водачи са посетили района. Организаторите на новия проект са категорични, че хората могат да се справят със сметището под Еверест само ако всички посетители се включат.

За първи път Еверест е изкачен от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей през 1953 година. Оттогава близо 4 хил. души са извършили 6553 изкачвания само от непалската страна на планината.

Върхът е отнел живота на над 300 души. През 2018 г. имаше нов рекорд – 800 души успяха да стъпят на покрива на света, което е ясно доказателство, че изкачването вече все повече прилича на екскурзия за любители алпинисти, а не за сериозни катерачи с претенции за спортни постижения. През 2019 г. 11 души загубиха живота си на метри под върха, чакайки в „задръстване“ на тесен участък.  

Високопланинският туризъм е жизненоважен за икономиката на Непал. Той генерира 8% от брутният вътрешен продукт на една от най-бедните страни в света. Годишно катерачите, които отиват да се пробват на Еверест, наливат над 300 млн. долара в местната икономика. Поради това ограничителните квоти на броя хора, които могат да бъдат горе в сезона, едва ли ще станат факт.

Правителството на Непал от години призовава туристическите агенции да избягват оставянето на боклуци по стръмните маршрути. Въведена е и т.нар. депозитна система, в която експедициите трябва да оставят 4420 евро депозит. Те получават парите си обратно едва след като правителствен служител потвърди, че експедицията е била "чиста" и не са оставили боклук. Дали това работи, не е съвсем ясно, особено с такова стълпотворение горе, но поне е стъпка в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още