IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците ще имат право да пътуват до Малта и Гибралтар без карантина?

За идващите от държави от "червения" списък ще се налага карантина в хотел, а разходите ще достигат 1750 паунда, съобщава The Sun

17:48 | 05.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Малта и Гибралтар ще бъдат в първоначалния вариант на "зеления" списък, позволяващ на британците да пътуват, без да бъдат поставяни под карантина при връщане. За това съобщава британското издание The Sun, позовавайки се на свои източници.

Списъкът ще бъде официално представен по-късно през тази седмица.

Очаква се без карантина при завръщането си британците да могат да посещават още и Израел, Австралия, САЩ, Исландия, Нова Зеландия и Ирландия.

Гибралтар е ваксинирал почти всички пълнолетни граждани срещу коронавируса. Малта пък е най-добре представящата се европейска държава в това отношение, посочва още The Sun.

До 17 май британците нямат право да напускат страната си без основателна причина. Сега обаче случаите на коронавируса намаляват и ограниченията отпадат едно по едно. Лондон ще въведе тристепенна система, която да насочва пътуващите какво се случва след тяхното завръщане.

За да попаднат в "зеления" списък, страните трябва да имат ниво на заразяване с коронавирус под 25 на 100 хил., както и да са ваксинирали около 40% от своето население.

При завръщането от тези държави за британците се предвижда единствено два PCR теста и ако те са негативни - няма никакви последващи ограничения. Влизането в страната обаче става също с отрицателен тест, тоест общо тестовете са три.

Страните от т.нар. "жълт" списък се предвижда самоизолация за 10 дни, както и два отрицателни теста на 2 и 8 ден, както и при държавите от "зеления" списък - отрицателен тест, за да може пътникът да влезе въобще в страната.

За идващите от страни от "червения" списък тестването е по същия ред, както при "жълтите" държави. Но се предвижда още и карантина в хотел за 10 дена. Разходите за тази карантина са 1750 паунда.

В първоначалния вариант сред страните в "жълтия" списък ще са Испания и Гърция, коментират източниците на The Sun. Очаква се обаче техният статут да бъде преразгледан и те да преминат в "зелената" графа от началото на юни. Вероятно към тях ще се присъедини и Португалия.

Анализатори коментират, че най-привлекателните дестинации за британците ще бъдат включени в списъка с облекчени мерки от юли. Това важи и за Франция, която е сред най-посещаваните от британците европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
много си дърта да поработиш там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
екстра са си гибралтар ... не е като в БГ ... *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още