IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на китайските туристи в Гърция може да скочи десет пъти

Fosun International се насочва към големи инвестиции в гръцкия туристически сектор

17:58 | 09.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат Fosun International, който е част от консорциум, имащ за цел да трансформира летището в Атина в най-големия имотен проект в Европа, сега привлича вниманието към гръцкия туризъм, пише Bloomberg.

Fosun иска да използва своя дял в туроператорската компания Thomas Cook Group, за да започне да предлага ваканционни пакети, насочени специално към китайския пазар, обяви старши вицепрезидентът Джим Дзиеннун Цян в интервю, дадено на 4 май. Китайското правителство прогнозира, че 1,5 млн. от гражданите на Китай ще започнат да ходят на почивки в Гърция в средносрочен план.

Туризмът формира повече от една четвърт от гръцкия брутен вътрешен продукт през 2016 г. според Гръцката туристическа конфедерация. Броят на посетителите миналата година достигна 28,1 млн. души, или със 7,6% повече спрямо 2015 г. Туризмът генерира 13,2 млрд. евро постъпления от туризъм според Bank of Greece. От тези посетители 150 хил. са дошли от Китай, посочват от Пекин.

“Гърция е много сигурно място за посетителите”, коментира Цян. По думите му в страната има и добри възможности за инвестиции в туризма.

Fosun води преговори за придобиването на съществуващи хотели и курорти, или за строежа на нови в Гърция чрез своята компания Club Med. Евентуалното увеличаване на броя на китайските инвеститори в Гърция може да доведе и до пускането на директни полети от Пекин и Шанхай до Атина, допълва Цян.

Той твърди, че ситуацията в Гърция се е променила от първата инвестиция на компанията в базирания в Атина търговец на луксозни стоки Foli Follie Group през 2011 г.

“Сега гръцката икономика се възстановява и може да предложи много добри възможности за чуждестранните инвеститори”, коментира той. “Следим данните за продажбите на дребно и туристическия сектор”, посочва той, допълвайки, че в тях се виждат подобрения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Всичко се променя. Дори и модата за белите китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Patilan
преди 6 години
Луда работа....Това при положение, че китайците не се излагат на слънце, за да са възможно най-бели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още