IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Букурещ е градът с най-много задръствания в Европа

В световен мащаб най-затруднен е трафикът по улиците на Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва

09:58 | 01.04.15 г. 1
<p>
	Час пик в Берлин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Час пик в Берлин. Снимка: архив Ройтерс

Букурещ, Варшава и Рим са най-задръстените градове в Европа, а в световен мащаб най-затруднен е трафикът по улиците на Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва. Това сочи проучване на производителя на навигационни системи TomTom, цитирано от Франс прес и БТА.

В Европа румънската столица е начело на класацията за 2014 година с 41 на сто по-дълго време за пътуване при т. нар. „тапи“ в трафика, в сравнение с нормалното движение в града. Този процент обаче скача до 89 на сто в пиковите часове сутрин.

На второ и трето място са Варшава (40 на сто) и Рим (38 на сто), следвани от Лондон (37 на сто) и Марсилия (36 на сто), според индекса за годишния пътен трафик, основаващ се на данни на ползватели на GPS системи TomTom (над 75 милиона продадени устройства в света). Тези данни позволяват да се изчисли процентът на задръстванията в най-големите градове през изминалата година.

Индексът на TomTom обхваща 218 града в 36 страни. За първи път има информация за Китай, Румъния, Саудитска Арабия и Сингапур. България не е включена в индекса.

Най-задръстеният град в света е Истанбул (58 процента, които в пиковите часове вечер достигат 109 на сто). Следват Мексико (55 на сто), Рио де Жанейро (51 на сто) и Москва (50 на сто).

В Съединените щати най-задръстеният град е 4-милионният Лос Анджелис (39 на сто), следван от Сан Франциско (34 на сто), Хонолулу (32 на сто) и Ню Йорк и Сиатъл (по 31 на сто). Жителите на Лос Анджелис прекарват средно 92 часа годишно в задръствания.

Холандската компания TomTom, основана през 1991 година, има над 3500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Доста танденциозно заглавие. Да, така е. Но другите градове след Букурещ са точно след него. София не е включена. Да не говорим и за условността на измерването. Букурещ е на едно от първите места като най-озеленен град в Европа (не мога със сигурност да твърдя, че е на първо). София е градът с най-мръсен въздух в Европа. В случая Турция е в най-тежко положение -индекс 56. Нали иска да влизя в ЕС, значи е в Европа, както мнозина твърдят. Или това е наша пропаганда, защото Румъния взе много изявено да ни задминава и по растеж, и по борба с корупцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още