IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на строителството на хотели в Африка няма да отговори на голямото търсене

На континента се предлагат малко хотелски стаи, благодарение на което бизнесът на Airbnb расте

14:16 | 30.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки колебливия икономически растеж след срива на цените на суровините перспективите пред хотелиерската индустрия в Африка остават положителни. Темпът на растеж на търсенето ще бъде между 3 и 5% през следващите три години, сочи нов доклад, цитиран от Quartz.

Продължаващото нарастване на търсенето се дължи на тенденциите, свързани с развитието на туризма и демографския растеж, на фона на слабото предлагане на стаи в целия континент. Около 1,7 млрд. долара ще бъдат инвестирани в хотели в Субсахарска Африка през 2017 г. и още 1,9 млрд. долара през 2018 г., сочи прогноза на Jones Lang LaSalle.

Докато секторът узрява, броят на предлаганите стаи също ще расте. Допълнителни 7000 стаи се планира да бъдат създадени само през 2016 г., което ще направи общия брой предлагани стаи 257 хил. Това обаче е доста оскъдно, на фона на 36-те млн. туристи, посетили региона през 2014 г.

Освен това повечето хотели са или луксозни, или висок клас, ето защо операторите се насочват към инвестиции в среден клас хотели, за да привлекат все по-големия брой вътрешни туристи от нарастващата средна класа. Ужасът на хотелиерите – Airbnb, вече се насочи към континента и се радваше на бърз растеж на броя на обявите в близо 20 страни през миналата година.

По-голямо развитие на хотелиерската индустрия от гледна точка на имотите през 2016 г. имаше преди всичко в Източна Африка, където градове като Адис Абеба, Кигали и Найроби се радваха на по-голямо търсене. Това се дължи на факта, че въпросните градове се развиват като центрове за отдих, да не говорим, че там са базирани множество дипломатически, правителствени и неправителствени организации.

Кигали например е един от най-бързо развиващите се пазари на хотели. Marriott International, най-голямата хотелиерска компания в света, отваря първия си клон в Субсахарска Африка именно там през тази седмица. Фирмата потвърди в началото на октомври, че ще изгради пет нови хотела в Южна Африка на стойност 218 млн. долара.

Но общият растеж на региона показва географски разлики. Кот д'Ивоар, Танзания и Сенегал ще регистрират най-голям напредък между 2016 и 2018 г. Дългосрочният инвестиционен интерес също расте в градове като Кампала и Акра, но спада в Лагос, Мапуто и Киншаса.

По-ниските цени на петрола и суровините, политическата нестабилност и предпазливостта на инвеститорите заради по-ниската възвръщаемост са някои от факторите, които влияят на хотелиерската индустрия в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още