IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carnival: Въпреки пандемията резервациите за 2021 г. са силни

Круизната индустрия до голяма степен е замразила операциите си в момента

15:12 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tim Rue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tim Rue/Bloomberg

Въпреки че пандемията на коронавируса замрази глобалната круизна индустрия, клиентите вече правят резервации за 2021 г., обяви главният изпълнителен директор на Carnival Арнолд Доналд пред CNBC.

Пандемията засегна туристическата индустрия по целия свят, но може би нито един друг сектор не понесе такъв удар като круизната индустрия. Пътници се разболяха и починаха, след като круизни кораби се превърнаха в огнища на епидемията. В отговор на това пристанища отказваха да приемат корабите, а пътници отмениха своите пътувания. В крайна сметка повечето круизни компании в света спряха операциите си.

Carnival Corp., най-голямата круизна компания в света, беше в центъра на няколко сериозни огнища на борда на кораби. Нейният Diamond Princess беше поставен под карантина на японско пристанище в рамките на една от първите епидемии извън Китай, където вирусът беше регистриран през декември.

Доналд твърди, че круизната индустрия ще се възстанови, както и останалата част от туристическата индустрия.

„Временно ситуацията е опустошителна... Туризмът ще се върне, както и пътуването и почивките, а когато това се случи, ние ще се върнем с него. Социалните събирания в някакъв момент ще бъдат върнати, а когато това стане, хората ще искат да отидат на круиз“, коментира Доналд пред CNBC. „Имаме значителни резервации. Резервациите за 2021 г. са силни“.

Все пак остава неясно кога на корабите ще им бъде позволено отново да плават. Миналата седмица американският Център за контрол и превенция на заболяванията разшири заповеда на САЩ за „никакви плавания“, която беше обявена на 14 март, с още 100 дни. Доналд твърди, че Carnival „доброволно“ е удължила паузата на своите операции.

„Ако беше позволено неограничените круизни операции да се възстановят, случаите на заразени круизни кораби щяха да поставят здравните работници под значителен увеличен риск“, посочва центърът в заповедта.

Във флота на Carnival попадат над 100 кораба, които няма да се отправят на път в обозримо бъдеще, а компанията се опитва да се справи финансово с тази криза, както и останалите в туристическата индустрия. По-рано през април гигантът обяви, че е набрал около 6 млрд. долара благодарение на емитирането на акции и дълг.

За Carnival ще бъде трудно да привлече допълнително финансиране, докато агенции като S&P и Moody’s продължават да разглеждат оценките си за кредитния ѝ рейтинг и се очакват понижения в него. Въпреки това цената на акциите на компанията се повиши, след като саудитският държавен фонд миналата седмица разкри, че разполага с 8,2% дял в Carnival.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още