IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири начина да бъдеш добър пътешественик в ерата на свръхтуризма

Миналото лято поле със слънчогледи край Торонто бе опустошено, след като доби известност в Instagram

09:46 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тълпите туристи по Карлов мост в столицата на Чехия - Прага. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Тълпите туристи по Карлов мост в столицата на Чехия - Прага. Снимка: Investor.bg

В Париж Лувърът затвори за един ден, тъй като служителите не успяха да се справят с огромните тълпи. В Хималаите изкачващите Еверест са разтревожени, че върхът е станал прекалено пренаселен, което допринася за най-големия брой жертви от години. В редица градове и дестинации по света, от Барселона до Бали, "свръхтуризмът" се превърна в целогодишен проблем, информира AP.

Когато полетата от диви цветя на езерото Елсинор в Калифорния бяха стъпкани тази пролет от туристи, търсещи мястото на перфектната снимка, кметството на града критикува безцеремонно в Twitter задръстванията и претъпканите с хора склонове заради ненужните трудности, причинени на цялата община. 

Миналото лято поле със слънчогледи край Торонто бе опустошено, след като доби известност в Instagram. Комбинацията от нискотарифни авиокомпании, евтини стаи Airbnb и споделянията в социалните мрежи донесоха благословията на туристическите долари и нарастващото проклятие на шумните тълпи, както и дори опасни условия на местата, известни някога с очарованието на непознатото и идиличната тишина. 

Някои общини започнаха да се отбраняват с регулации и изисквания за поведение. Как да посещавате подобни места, без да причинявате щети? AP представя четири полезни съвета от експерти.

Не забравяйте, че не всичко се върти около вас

Рискът да пътувате далеч от дома и да се запознаете с непозната култура може да е трансформиращо преживяване, да създаде чувство на свобода и дори на хедонизъм. Но не забравяйте: тази култура вече принадлежи на някого и е нечий дом. Така че освен просто да изберете хотел, проучете истински мястото, което искате да посетите. Какво поведение е подходящо за там? Каква е политиката за околната среда? Ако правите резервация чрез туристическа агенция, поискайте упътвания от нея. 

"Това не е Дисни", твърди Рейчъл Додс, основател на консултантската компания Sustaining Tourism. Може да изглежда логично да се облечете с потниче и къси панталонки в близо 38-градусовата тайландска жега, но ако ще посещавате будистки храмове, това се смята за проява на неуважение. 

Джоуел Дайхман, професор от университета "Бентли" в Масачузетс, който често пътува в чужбина със студентите си, ги съветва да проявяват чувствителност и да следват примера на местните жители. Например, твърди той, в метрото или автобуса в европейските градове местните обикновено четат или седят тихо. Последвайте примера им: избягвайте разговорите на висок глас и не снимайте.

Същото се отнася за шумните партита. Ако сте настанени в заграден комплекс от няколкостотин акра на пълен пансион, забавлявайте се, колкото си искате. Ако обаче сте настанени в апартамент на Еърбиенби, то не забравяйте, че от другата страна на стената може би трябва да сложат бебето да спи или да стават за работа рано сутринта.

Снимайте с едно наум

Благодарение на камерите на телефоните свикнахме постоянно да снимаме, но снимането на хора, децата и домовете им може да бъде много агресивно.Отнасяйте се с уважение към околната среда. Може да ви изглежда съвсем в реда на нещата, но не тъпчете поле от диви цветя, за да направите най-добрата снимка.

Не пренебрегвайте рисковете. Четирима души например намериха смъртта си, опитвайки да си направят селфи на водопадите Катерскил край Ню Йорк.Вероятно ще се наслаждавате на пътуването повече, ако прекарвате по-малко време в снимане, твърди асистентът от университета в Денвър и съавтор на проучването Джа Нардини.

Дайте нещо в замяна

Когато Павия Росати, основател на туристическата услуга "Фатом" и съавтор на книгата "Пътувай навсякъде" планира пътуване по река Амазонка, тя взема предвид факта, че ще спира в села, където децата се нуждаят от моливи, пастели за рисуване и хартия и "една трета от куфара й е била пълна с училищни пособия". 

Опитвайте се да харчите парите си по-скоро в местната икономика, отколкото в чуждестранни вериги хотели и търсете ресторанти и барове, които се държат от местни жители. За да спомогнете за опазването на околната среда, използвайте обществения транспорт. Изхвърляйте опаковките си, когато напускате дадено място, и никога не си купувайте подаръци, които са направени от застрашени животни или други незаконни материали.

Кажете "здравей"

Баща ми казваше, че трябва да се научиш да попиташ на местния език "как мога да получа чаша кафе", твърди Рейчъл Додс. Дори на места, където мнозина от местните жители говорят английски, ако научите няколко думи на местния език като "моля", "благодаря", "да", "не", то ще спечелите симпатии и по-автентично преживяване.  Проявявайте търпение и уважение към тези, които се опитват да се справят с тълпите. Представители на синдиката на работещите в Лувъра се оплакват, че работата по реставрирането на "Мона Лиза" е довела до организационни проблеми, дълги опашки и раздразнение у туристите, които са тормозили персонала. Те разказват, че броят на служителите е намалял през последните 10 години, въпреки че посетителите са се увеличили с 20 процента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още