IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цюрих е най-скъпият град в света

Според EIU най-скъп е животът в Швейцария и Япония - Цюрих, Токио, Женева и Кобе заемат челни места в класацията

08:27 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Животът в Цюрих е най-скъп. Снимка: traviscrawford via Flickr, <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Creative Commons</a></p>

Животът в Цюрих е най-скъп. Снимка: traviscrawford via Flickr, Creative Commons

Цюрих е най-скъпият град в света за втората половина на 2011 г. Швейцарският метрополис отне първото място от Токио по разходи за живот, показват резултатите от най-новото световно изследване на Economist Intelligence Unit, отдела за изследвания на известното икономическо списание.

Проучването се публикува два пъти годишно и се отнася до цени за стоки и услуги, сред които на хранителни стоки, транспорт, частни училища и помощ в домакинството.

От тези данни авторите приготвят класация, като Ню Йорк има стойност 100 и служи за база. Цените за недвижими имоти не се вземат под внимание, за разлика от стойността за наеми. В най-новото изследване Цюрих и Токио получават 170 и 166 точки, което значи, че животът там е по-скъп със 70 и 66% от този в Ню Йорк.

Третото място си поделят швейцарският град Женева и друг японски район – градовете Осака и Кобе. Като цяло на първите десет места са градове от Азия/Австралия и Европа. На последното място в ТОП 10 е Франкфурт, като тук животът според EIU е с 37% по-скъп от този в Ню Йорк.

Осло и Париж също са сред първите десет, както и Сидни, Мелбърн и Сингапур.

В челната десетка обаче няма нито един американски град. Ню Йорк пада на 11-о място и заедно с Чикаго и Лос Анжелис са сред най-скъпите градове.

И в Лондон поддържането на жизнен стандарт изглежда е по-евтино, отколкото се смята обикновено. Британската столица е паднала с 2 места от предишната класация до 17-о място, което заема съвместно с Брюксел, Уелингтън (Нова Зеландия) и Аделаиде (Австралия).

От поне две десетилетия Цюрих не бе оглавявал тази класация. Причина за това от една страна е стремителното поскъпване на швейцарския франк през миналата година, което помогна за нарастване на ценовите равнища в швейцарската финансова столица.

На долния край на скалата са предимно градове в Азия и Близкия Изток. В най-долната част е Карачи (Пакистан) на 131-о място. Според авторите на изследването тук животът е с 54% по-евтин отколкото е в Ню Йорк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Valar
преди 12 години
Нито пък Осло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
името Москва не видях да фигурира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още