IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на мълчанието, или когато туризмът в Бали спира за 24 часа

Празникът Ниепи предполага вглеждане в себе си, а това означава, че никой не работи, а по улиците няма трафик

22:34 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Огромните виелици и опасните метеорологични условия на някои места оставят хотели и авиокомпании в търсене на заместници за персонала и водят до проблеми с графиците. Същевременно туристическата индустрия в Бали се сблъсква със също толкова голямо предизвикателство всяка година: Деня на мълчанието, пише CNBC.

Ниепи, хиндуистки празник, празнуван предимно на индонезийския остров, призовава за ден на мълчанието на 28 март. През този ден се предполага, че човек трябва да се вгледа вътре в себе си, като тогава не се работи, няма забавления и не се пътува, което означава 24-часов период, в рамките на който не са позволени никакви полети от и до дестинацията. Използването на електричество е ограничено, а колите са забранени по улиците. Дори телевизионният доставчик Indovision спира да излъчва в този ден.

Гостите на хотелите на острова не могат да излизат от тях, като се вземат специални мерки, защото персоналът е в ограничен състав, а хотелът трябва да продължи да работи. Денят е удар по туристическата индустрия в Бали, която се радваше на над 4 млн. посетители през 2015 г., сочат данни на местните туристически власти. Броят им е нараснал от 1,4 млн. души спрямо десетилетие по-рано.

Много туристически агенции и туроператори не насърчават резервациите по това време на годината, но за щастие през март има по-слабо търсене като цяло. Въпреки това част от туристите смятат, че този ден е уникална част от местната култура и не искат да го пропуснат.

"Това е един от много елементи, правещи Бали дори още по-уникално туристическо място, което има специално значение както за посетителите, така и за местните“, коментира Денди Курняван, главен изпълнителен директор на AirAsia Group за Индонезия.

Авиокомпанията твърди, че обслужва около 370 полета от и до Бали седмично.

Курняван посочва, че авиокомпанията е била уведомена от Министерството на транспорта на Индонезия, че трябва да спре операциите си на международното летище Nguhar Rai и работи по това да осигури нормалната си работа на следващия ден.

Австралийският нискотарифен превозвач JetStar има над 80 полета до Бали седмично от Сингапур и Австралия. По думите на компанията тя се съобразява с традициите на страната, откакто е започнала да обслужва тази дестинация.

В хотел Four Seasons гостите са уведомени както могат и какво не могат да правят на Ниепи, като им е обяснено, че трафикът по улиците извън хотела е ограничен. Тъй като служителите на хотела не могат да пътуват в този ден, Four Seasons твърди, че им е организирал стаи, в които да отседнат.

"Невероятно е, че остров с 4,5 млн. души може да спре работа за 24 часа“, коментира Мариан Карол, директор връзки с обществеността в Four Seasons Jimbaran Bay, допълвайки, че това трябва да е в списъка с неща, които всеки посетител трябва да направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още