Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

EasyJet и американски стартъп започнаха разработката на електрически самолет

Очаква се до 10 години самолетът да започне да извършва полети

EasyJet и американски стартъп започнаха разработката на електрически самолет

Снимка: Архив Ройтерс

EasyJet работи с инженерен стартъп в САЩ върху разработването на изцяло електрически пътнически самолет в рамките на едно десетилетие, съобщи британската нискотарифна компания, цитирана от Bloomberg.

Основана миналата година от екип от инженери и химици за батерии, базираната в САЩ компания Wright Electric ще работи върху проектирането на самолет, който може да лети до 335 мили на ток. Това ще покрие 20% от пътниците, които летят с EasyJet днес, се казва в изявление на авиокомпанията. Стартъпът вече демонстрира, че технологията работи в двуместен самолет, сега остава да я приспособи за по-големи самолети.

Самолетите с батерии предлагат начин за намаляване на разходите за гориво, обикновено това е най-големият разход за авиокомпаниите.

Още по темата

Средното полетно време на EasyJet е по-малко от два часа, така че за компанията ограниченият обхват на самолетите с батерии няма да бъде толкова голяма спънка като за превозвачите на големи разстояния. 

Освен намаляването на разходите за гориво, електричесият самолет би намалил емисиите и шума, съобщи авиокомпанията.

„Видяхме същото в автомобилната индустрия. Авиационната индустрия също ще търси електрическа технология, за да намали въздействието си върху околната среда", каза в изявлението главният изпълнителен директор на EasyJet Каролин Маккол. "За първи път можем да предвидим бъдеще без реактивно гориво и ние сме развълнувани, че сме част от него. Вече става въпрос кога ще се случи, а не дали ще се случи“, заяви още Маккол.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от На път
Сафаритата се завръщат, някои от тях - с цел да спасят дивите животни