IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият бариерен риф показва признаци на възстановяване

Това е добра новина за природната забележителност, която всяка година носи на австралийската икономика милиардни приходи

20:16 | 07.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След предупрежденията за масови измирания заради мащабните избелвания през 2016 г. и 2017 г. властите в австралийския щат Куинсланд съобщиха, че се наблюдава подобрение на статуса на Големия бариерен риф, като някои засегнати зони показват „значителни признаци на възстановяване“, съобщава Bloomberg.

От неправителствената организация Reef & Rainforest Research Centre (RRRC) съобщават за възстановяване, което се дължи на по-мекото лято през 2017-2018 г., както и благодарение на сътрудничеството между научния сектор, индустрията и правителството, става ясно от доклада на щатските власти.

Големият бариерен риф е най-дългият коралов риф в света с дължина от 2300 км и първата рифова екосистема, която получи статут на паметник на световното наследство от ЮНЕСКО.

Избелване се получава, когато коралите са под стрес заради по-високите температури на водата или недоброто й качество. В отговор те отделят фотосинтезиращи водорасли, които премахват цвета от коралите. Ако условията, довели до този процес, се запазят, то коралите биха могли да умрат. Но при подобряване на средата някои корали могат да се възстановят.

Избелването може да е в различни степени – от еквивалента на леко слънчево изгаряне до смърт на корала.

Според управителния директор на RRRC Шеридън Морис възстановяването зависи от условията на околната среда и рифът би могъл отново да стане обект на избелване, тъй като климатът продължава да се затопля.

Пълното въздействие от избелването от 2016 г., което унищожи около 30% от коралите в рифа, все още не е оценено, се посочва още в доклада.

През април австралийското федерално правителство обяви, че отпуска финансиране на стойност 500 млн. австралийски долара (379 млн. щатски долара) за справяне с екологични заплахи като промените в климата, разпространението на ядящи корали морски звезди и влошено качество на водите.

Според Deloitte Access Economics оценката на Големия бариерен риф възлиза на 56 млрд. долара през 2017 г. Тя се основава на печалбата от туристи и създаването на работни места, като всяка година природната забележителност носи на икономиката на страната 6,4 млрд. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още