IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамбург - еко столицата на Европа

Градът печели приза си благодарение на изключително чистия въздух – изненадващ факт предвид силно развитата му индустрия

12:44 | 21.02.11 г.
<p>Хамбург, освен врата към света за Германия и индустриален център, успя да се превърне и в еко столица на Европа за 2011 година. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i>&

Хамбург, освен врата към света за Германия и индустриален център, успя да се превърне и в еко столица на Европа за 2011 година. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons&

С многобройните си водни канали и реки, парковете, разположени покрай бизнес частта на града, спокойните и тихи алеи, редом до шумните и натоварени улици, вторият по големина град в Германия Хамбург, обявен за еко столица на Европа от Европейската комисия, е едно голямо противоречие, пише CNN.

Комбинацията между икономическа и индустриална мощ и усилията на управляващите да сведат до минимум влиянието на производството върху околната среда правят от един от най-големите метрополиси в света пример за подражание.

Хамбург е намалил въглеродните си емисии с 15% от 1990 година насам благодарение на ефективната си транспортна система, а целта на управниците на града е намаляване с до 40% на вредните емисии до 2020 г. и с 80% до 2050 г.

Еко ефективността и съоръженията, построени за опазване на околната среда, обаче не са основното нещо, което се набива на очи при посещението на града, разположен на река Елба.

„Това е част от тяхната култура“, казва Анна Шепард от Green Traveller, уеб сайт, който помага на хората да планират и осъществяват екскурзии и пътувания, при които въглеродните емисии са сведени до минимум.

Обявен за зелена столица на Европа за 2011 г., градът показва редица инициативи и програми за опазване на околната среда – още една причина, която да накара хора от различни части на света да го посетят. Хамбург си спечелва приза благодарение на изключително чистия въздух в града въпреки голямото производство и силно развитата индустрия. Впечатляващи са и енергоспестяващите мерки, взети от управляващите, в обществените сгради.

За да бъде получена най-добра представа за това какво всъщност предлага градът, най-добре е разходката да започне от водните канали. Езерото Алстер, известно със своите лебеди, е разположено в центъра на града, а по река Елба има условия за плаване с ферибот, който може да ви откара до голямото пристанище, малките плажове и рибарските селца, разположени около реката. Иновациите, направени на пристанището, и строежът на нови „зелени“ сгради са поредният пример за това как градската управа се е справила с мащабното замърсяване на града, обусловено от факта, че Хамбург е едни от най-големите индустриални центрове в страната.

В Хамбург има и огромни площи зеленина. Повече от 16% от градската част е залесена, възстановени са зелени поляни. Градският парк (Stadtpark), един от най-големите в града, е чест домакин на различни концерти и мероприятия през лятото.

Градът е известен и със старите си сгради, които са паметници в архитектурно отношение. За желаещите да разгледат централната градска част се препоръчва да използват градския транспорт, който е изключително удобен, редовен и лесен за използване. Има, разбира се, и колела, които се раздават на туристите и с тяхна помощ всеки може спокоен и независещ от маршрута на градския транспорт да разглежда Хамбург.

Градът се стреми всячески да защити името си на еко столица на Европа. Използването на еко продукти е правило за повечето хотели, прозорците са с тройно остъкление, вентилацията е под непрестанен контрол, а дори подовите настилки са направени от необработена дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още