IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да летите в Космоса? Резервирайте полет от китайската платформа Taobaо

Онлайн магазинът вече предлага кратки полети до космическото пространство

12:52 | 16.06.14 г.
Искате да летите в Космоса? Резервирайте полет от китайската платформа Taobaо

Платформата за онлайн търговия на дребно Taobao, собственост на Alibaba Group, е място, от което хората пазаруват евтини детски дрехи, китайски исторически книги и може би някои генерични лекарства срещу главоболие.

Сега Taobao добавя в каталога си нов продукт, насочен към богатите, които са настроени приключенски. Става дума за кратки пътувания в Космоса, пише BusinessWeek.

Тези, които разполагат с достатъчно средства, ще могат да резервират 6-7-минутен полет, завършващ в безтегловното пространство, предложен от холандската компания Space Expedition. 

Желаещите да се качат на ракетата, която лети на 61 км височина, трябва да заплатят сумата от 599 999 юана (96 600 долара). Предлага се и премиум пакет, който струва 1,39 млн. юана (224 000 долара), включващ пътешествие на малко повече от 100 км.

Космическият кораб, извършващ полетите, се нарича Lynx и се приземява хоризонтално. Той е разработен от компанията XCOR Aerospace.

“Вълнуващо е, че китайците могат да се насладят на космически пътешествия с един клик на мишката. Надяваме се, че това ще отвори нова глава в изследването на Космоса от китайци“, заяви Джан Йонг, главен изпълнителен директор на Dexo Travel, брокер на бизнеса на Space Expedition Corporation в Китай.

Към пътниците, желаещи да летят до Космоса, има няколко изисквания. Те не могат да са прекалено високи или прекалено млади. На борда на космическия кораб могат да се качат само хора, които са високи под 2 метра и са на възраст над 18 години. Преди самия полет се правят и задължителни медицински прегледи.

Очаква се полетите да стартират в края на 2015 г. или в началото на 2016 г., макар че мнозина са скептично настроени към факта, че някога наистина ще има космически пътешествия.

През май тази година компанията за космически полети Virgin Galactic, която е собственост на милиардера Ричард Брансън, получи разрешение от американското правителство да започне планирането на полети до Космоса. От фирмата обявиха, че пътуванията най-вероятно ще стартират още тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още