IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как "Междузвездни войни" може да съсипе почивката ви в Дубровник?

Градът иска да привлича повече филмови продукции, но инфраструктурата на града става все по-претоварена

12:06 | 26.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Средновековнaта алея в Дубровник е препълнена с прожектори, камери и един космически кораб, намиращ се срещу каменна колона, а Дезире и Роджър Хамилтън трябва да обядват в по-новата част на 1400-годишния град.

Walt Disney снима осмия филм от поредицата „Междузвездни войни“ в центъра на хърватския курорт, който вече видяхме и в сериала „Игра на тронове“. За една седмица на посетителите на града се налага да стоят далече от Страдун, главната улица, обградена от каменни сгради, където филмовият екип е разпънал дебели кабели от кафенетата, за да използва техниката си, коментира Bloomberg.

"Градът изглежда като сцена в Disneyland и ще бъде ужасно, ако остане така“, коментира Дезире Хамилтън, след като със съпруга си (и двамата британци, живеещи в Пенсилвания), хапват в близко тясно бистро. „Той е развален от снимките на филма. Със сигурност това съсипва преживяването на туристите, които искат да видят града“.

Докато най-сниманият туристически курорт в Хърватия се подготвя за летния сезон, кметът Андро Влахусич увеличава усилията си да превърне града в реална сцена на филмови и телевизионни продукции. Част от представителите на властта в града, експерти в сферата на недвижимата собственост и местни жители твърдят, че стратегията му може би работи много добре. Но множеството туристи, които идват в града заради филмите, трябва да се борят за настаняване, което носи заплаха за прекалено натоварване на инфраструктурата и местната хотелиерска индустрия.

За Хърватия туризмът в градове като Дубровник, който е бил бомбардиран и е бил под обсада през 1991 г. по време на войната за независимост от Югославия, ще помогне за осигуряването на стабилен икономически растеж след шестгодишна рецесия, която приключи миналата година. Най-новият член на Европейския съюз разчита, че западните туристи ще изберат страната заради нейната красива брегова линия, а няма да отидат в курортите в Близкия изток и Северна Африка от съображения за сигурност.

"Нашата роля е да подобрим допълнително това, което страната вече може да предложи и да повишим глобалния интерес към Хърватия“, коментира хърватският премиер Тихомир Орескович.

Представителят на Туристическата организация в Дубровник Ета Лович твърди, че хотелските и другите отдавани под наем стаи в града са резервирани всеки сезон през последните няколко години, туристите „винаги искат да им намерим онази една свободна стая, с която не разполагаме“.

Същевременно развитието извън историческия център е затруднено от закон, забраняващ ново строителство над стария град. Всички ремонти в защитавания от ЮНЕСКО център са стриктно контролирани от града и местните власти и няма никаква гаранция за одобрение на подобрен проект.

"Туризмът е във възход и има потенциал за развитие, но въпросът е колко дълго градът ще може да се справя“, посочва Кийрън Келър, директор на Dream Estates Croatia, подразделение на Savills, базирана в Лондон компания за недвижими имоти.

Кметът, който е лекар и бивш министър на здравеопазването, реши да промотира Дубровник чрез филми и телевизионни продукции, когато зае сегашния си пост преди няколко години. Той предложи безплатното използване на стария град в Дубровник за снимките на „Игра на тронове“ на HBO, разчитайки на данъчните приходи от продукцията.

Той отправи същото предложение на Lucasfilm на Disney, когато преговаряше с него. Disney и Lucasfilm не са отговорили на запитването за коментар по темата.

Жив град

В резултат от всичко това се появява цяла вълна от туристи, а съответно и приходи. Средствата би трябвало да дадат на властите да съхранят Дубровник и да инвестират в музеи и изложби, твърди Влахусич.

„Искаме да бъдем голям жив град, а не изоставено градче“, коментира той. „Трябва да уважаваме нашето наследство, но трябва да открием и начин да го запълним със забавления“.

Но това може да не е достатъчно.

Хаотична визия

„Ние не сме против снимките, а срещу хаотичния подход“, както във филмовото планиране, така и в дългосрочната визия за растеж на туризма, твърди Иван Виден, член на градския съвет.

И все пак тръпката да бъдат домакини на създаването на филми вълнува някои местни жители.

„Фантастично е и снимките носят ползи за града и за хората“, коментира учителката Мая Матан . „Радвам се да гледам „Игра на тронове" и да разпознавам местата в собствения ми град. Сега искам да го видя и в новия „Междузвездни войни“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още