IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как туристическите гиганти се борят с малките онлайн играчи?

Конкуренцията в туризма става все по-голяма, а големите компании трябва да измислят как да се отличат

17:19 | 25.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Thomas Cook Group изостава от конкурента си TUI AG, на фона на усилията на най-големия туроператор да се разграничи от по-младите онлайн агенции за резервации, пише Bloomberg.

"TUI Group е доста напред в толкова много инициативи, които Thomas Cook планира да предприеме“, коментира Филип Адамек, кредитен анализатор в Muzinich & Co в Лондон. „Много онлайн брокери могат да правят същото в момента – наемат ви кола, резервират ви полет, организират настаняването – някак трябва да се отличиш“.

Четири години след като Thomas Cook беше на ръба на колапса, 174-годишната туристическа фирма не успява да генерира достатъчно средства, необходими ѝ, за да изпълни амбициите ѝ за модернизация.

През последната фискална година компанията отчете 116 млн. паунда (182 млн. долара) свободни парични средства, при 8,6 млрд. паунда продажби. Нетните разходи за лихви достигнаха 130 млн. паунда.

Главният изпълнителен директор Петер Фанкхаузер очаква финансовите резултати на компанията да понесат удар от 25 млн. паунда от гръцката икономическа криза и терористичните атаки в Тунис, а силният паунд оказва допълнителен натиск. Компанията се сблъсква с критики, свързани със смъртта на две деца по време на ваканция в Корфу през 2006 г., макар че резервациите не пострадаха значително от случая. 

Утвърдените туроператори срещат конкуренция в лицето на нискотарифните авиокомпании и сайтовете за онлайн резервации като Expedia.com. Thomas Cook и TUI са притиснати да инвестират в нови предложения.

Базираната в Хановер, Германия, TUI увеличава своята флотилия от Boeing 787 Dreamliner до 17 самолета до 2019 г., от 13 в момента. Освен това ще добави 60 ексклузивно притежавани от нея хотели и курорти в следващите пет години. Плановете включват и нови предложения за пътувания с крузни кораби.

Thomas Cook поръча 25 нови самолета Airbus А321s, които трябва да са готови до 2016 г., а освен това ремонтира кабините на своите самолети за полети на дълги разстояния и сключи сделка за мениджмънт на хотели с китайска компания.

"Thomas Cook се опитва да достигне до същото ниво на гъвкавост, като това на TUI”, посочва Адамек.

Франкхаусер се стреми да продължи преструктурирането, започнато от предшественика му Хариет Грийн.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още