IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как запалените футболни фенове се пребориха с високите цени на нощувките в Рио

Мнозина избират да спят директно на плажа, за да не плащат по 700 долара за хотелска стая

11:37 | 22.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стотици футболни фенове, притеснени от цените в Бразилия, откриха по-евтин начин да присъстват на Световното първенство по футбол в един от най-скъпите градове в страната - те избраха да отидат на къмпинг на плажа Копакабана в Рио де Жанейро.

Голяма част от тези гости карат стотици километри, пристигайки от други страни в Южна Америка, за да подкрепят своите национални отбори. Целта им е да избегнат скъпите самолетни билети, както и пословично скъпите цени на хотелските стаи в Рио, пише Ройтерс.

Най-голяма част от спящите в къмпинга са аржентинци, но колумбийците, чилийците и еквадорците също могат да бъдат забелязани, докато паркират старите си автомобили, ремаркета и дори малки автобуси, които са превърнати в подвижни общежития.

29-годишият Емануел Естрада и 31-годишният Дамиан Перез са пътували четири дни с Ford Falcon Ranchero от 1984 г. Двамата мъже потеглят от Буенос Айрес към Сао Пауло за откриването на първенството. След това отиват в Рио за първия мач на Аржентина.

“Ще останем тук, докато Аржентина спечели Световната купа. И със сигурност няколко дни след това”, посочва Естрада, който работи като водопроводчик в Буенос Айрес. Докато разказва това, той отпива от чаша кафе, което приготвя, използвайки преносим котлон.

Двамата мъже са част от по-голяма група от около 50-60 аржентинци, които пристигат с разнебитени автобуси и микробуси в Копакабана. Причината да са там е, че Рио ще бъде домакин на финала на Световното първенство на 13-и юли.

Планирането на пътуването за тях започва преди години, но евтиният вариант е единствената им възможност за справяне с изключително високите цени в Бразилия и слабата валута на Аржентина, която изгуби около 20% от стойността си от началото на годината.

“Нашите пари не струват нищо тук”, посочва Перез, оплаквайки се от Рио, където стая за двама в неуютен хотел може да струва около 700 долара по време на Световното първенство по футбол.

Въпреки че присъствието на гостите дразни някои местни жители, много бразилци ги посрещат добре. По принцип устройването на къмпинг не е позволен на централните плажове в Рио. За автомобилите в по-голямата част от града трябва да се заплащат такси за паркиране. Въпреки това голяма част от полицаите си затварят очите за присъствието на тези туристи и не им създават проблеми.

Полицай, който е на пост в близост до аржентинската група, твърди, че е отговорност на общинските органи на реда да предприемат действия. Те от своя страна уточниха, че биха се намесили, ако лагеруващите започнат да създават неприятности.

Междувременно чуждестранните посетители са доволни да видят засилено полицейско присъствие в Копакабана.

“Чувстваме се в безопасност тук”, коментира Фабиан Алварез, чилийски автомеханик, който е карал 5000 км от Сантяго до Куиаба, за да гледа мача между Чили и Австралия. На следващия ден пък се отправя към Рио.

Алварез твърди, че е решил да спи в микробуса си, след като не успял да намери хотели на достъпни цени в Рио. Той планира да похарчи около 1789 долара по време на цялото си пътуване. В тази сума влизат и разходите му за бензин, храна и може би още един билет за мач от Световното първенство по футбол.

Повтаряйки думите на повечето туристи, пристигнали за събитието, Алварез посочва, че пътуването му е било изтощително, но би го направил отново.

“Струва си. Толкова е емоционално, когато пеем националния химн на стадиона. Кара ме да настръхвам”, допълва мъжът. 

Вижте снимки в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още