IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени проправят път на нови луксозни круизни пътешествия

Топящите се ледове позволяват на корабите да достигнат далеч на север - преживяване, за което мнозина мечтаят

17:23 | 27.07.14 г.
<p>
	Възможността да видят полярна мечка отблизо е привлекателна за туристите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Възможността да видят полярна мечка отблизо е привлекателна за туристите. Снимка: архив Ройтерс

Ако искате да видите отблизо истинска полярна мечка, стояща на топящ се леден къс, това е вашият шанс. Заради климатичните промени и топенето на Арктика круизната компания Crystal Cruises планира организирането на пътешествия с първия луксозен кораб, който ще плава през Северозападния морски път, пише BusinessWeek.

Корабът, наречен „Crystal Serenity”, ще отплава за първи път в началото на август 2016 г. по „един мистичен морски маршрут през Атлантическия и Тихия океан, отвъд Северния полярен кръг, който в продължение на векове е пленявал въображението на крале, изследователи и авантюристи“.

Круизното пътешествие ще трае 32 дни, а цените на билетите за него започват от 20 000 долара.

Една от причините Северозападният морски път да разпалва въображението толкова много векове е, че някога е бил непроходим заради ледовете. Промените в климата го направиха достъпен за кораби. Crystal Serenity просто следва дирите на товарните кораби, които плават оттам към Арктика.

Туризмът, свързан с климатичните промени, е странно предложение. Круизът на Crystal обещава плаване с каяци, походи в тундрата, наблюдения на полярни мечки отблизо, както и срещи с нарвали, северни елени и други животни.

Става дума за запознанство с обитателите и отличителните белези на един свят, заплашен от изменението в климата, което от своя страна дава възможност на този круиз да се състои.

Компанията твърди, че възнамерява да използва круиза, за да помогне на пътниците да научат повече за климатичните промени.

„По време на това пътуване, лектори ще представят на гостите информация, свързана с изменението в климата и как то се отразява на този път“, твърди Томас Мазлоум, изпълнителен вицепрезидент на Crystal.

Всъщност пътешествие има „срок на годност“, а това кара хората още повече да искат да посетят мястото преди то да се е променило безвъзвратно. Гренландия например се радва на нов прилив на туристи заради затоплянето и топенето на нейните ледници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още