Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Кметове на големи световни градове се обединиха срещу масовия туризъм

В обща декларация те се ангажираха секторът на туризма да е от полза както за посетителите, така и за местните жители

Кметове на големи световни градове се обединиха срещу масовия туризъм

Изглед от Лисабон Снимка: Ройтерс

В момент, в който големите градове по цял свят, се опитват да се справят с предизвикателството на масовия туризъм, техните кметове приеха първата по рода си дакларация, гарантираща, че секторът на туризма ще е от полза както за посетителите, така и за местните жители, предава БТА.

Това стана по време на конференция в португалската столица Лисабон, на която присъстваха кметове и заместник-кметове на 16 големи града, в това число Барселона, Париж, Сао Пауло, Сеул и др.

Те обещаха да поставят устойчивото развитие в сърцевината на туристическата индустрия, като използват новите технологии, за да построят „градове за всички“.

Още по темата

Декларацията бе подписана и на фона на туристическия бум, предизвикан от дейността на нискотарифните авиокомпании, в много от водещите градове по света. Това породи недоволство у местните жители заради нарастващите цени на жилищата и на наемите.

В общия текст на кметовете и техните заместници се изтъква приноса на туризма към икономиката на градовете, но се признава и че съществуват предизвикателства, включително по отношение на инфраструктурния натиск, отношенията между посетители и местни жители и справедливите работни условия.

Кметът на Лисабон Фернанду Медина, който бе и домакин на срещата, каза, че градът му се нуждае от силна икономика и че туризмът е част от нея. Лисабон обаче се нужда и от качество на живот, от обществени услуги, адаптирани за нарастващия брой на посетители, както и от това да бъде град, в който има достъп до фундаментални права, включително и правото на жилище.

Местни жители казват, че се чувстват прокудени от града си, защото частни инвеститори превръщат къщите на Лисабон в имоти за отдаване под наем, в хотели и в луксозни апартаменти. Медина призна, че има връзка между цената на имотите и туризма и каза, че платформите за отдаване под наем на жилища пораждат известен натиск върху градовете. Той посочи още, че общинският съвет заедно с португалското правителство работят по разпоредби за контрол на феномена, който засяга най-вече историческите райони на града. 

„Ние наистина вярваме, че иновациите могат да доведат до намирането на решения на проблемните въпроси в развитието на градския туризъм", каза на свой ред Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация за туризъм. 

На срещата в Лисабон присъстваха и представители на платформата за споделени жилища Airbnb, както и на други частни компании. 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от