IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На круиз с атомен ледоразбивач към Северния полюс

Руската компания „РосАтомфлот“ откри сезона на туристическите круизи с ледоразбивачи към Арктика

13:47 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Росатом</em></p>

Снимка: Росатом

Руската компания „РосАтомфлот“, част от държавната корпорация „Росатом“, откри сезона на туристическите круизи с ледоразбивачи към Северния полюс, съобщиха от компанията.

Преди дни атомният ледоразбивач „50 години от победата“ е излязъл от пристанище Мурманск на първия за тази година круизен рейс към Арктика. На борда на най-големия в момента ледоразбивач в света има 132 туристи от Азия и Европа.

Рейсът е с продължителност 11 денонощия.

От Мурманск ледоразбивачът поема към архипелаг Земята на Франц-Йосиф. В залива Тихой ще слязат шестима сътрудници на Национален парк „Руска Арктика“. Там вече три години работи един от най-северните пунктове в света за пощенска връзка, откъдето туристите могат да изпращат кореспонденцията си до всеки край на планетата. След залива Тихой ледоразбивачът ще достигне Северния полюс и ще поеме обратен курс към Мурманск. 

Тази година компаниите наематели на ледоразбивача „50 години от победата“ са туристическите агенции Quark Expedition, Poseidon и Volento.

„Към днешна дата имаме договор за сътрудничество с компании наематели до края на 2018 г.“, споделя заместник генералният директор по експлоатация на флота Андрей Смирнов. „Ще извършваме по пет рейса на сезон“.

Планира се последният за годината туристически рейс на ледоразбивача „50 години от победата“ да се върне на 13 август.

Ледоразбивачът „50 години от победата“ е с дължина 159 метра и ширина 30 метра. Има водоизместимост 25 840 тона и може да бъде напълно автономен за повече от 6 месеца. Ядрените му реактори са разработени така, че презареждането с гориво да става веднъж на 5 години.

На борда разполага с барове, заведения и ресторанти, както и полярен магазин, от който туристите могат да купят сувенири от приключенския круиз. За 128 пасажери се грижи бордови екип от 140 души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още