IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият град за живот в света остава Мелбърн, София е на 87-мо място

След южния австралийски град на второ място се нарежда австрийската столица Виена, следвана от Ванкувър, Торонто и Калгари в Канада

09:00 | 16.08.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залез над крайбрежния район Алтона в Мелбърн.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Залез над крайбрежния район Алтона в Мелбърн. Снимка: Ройтерс

Мелбърн остава най-добрият град за живот в света, Лондон изпада до 55 място, а София се нарежда на 87-мо, точно преди Дубай, разкрива последното издание на Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit.

След южния австралийски град на второ място в класацията е австрийската столица Виена, следвана от Ванкувър, Торонто и Калгари в Канада.

В челната десетка от 6-то до 10-то място попадат Аделаида и Сидни в Австралия, финландската столица Хелзинки, Пърт (отново в Австралия) и Оукланд в Нова Зеландия.

От 11-та до 15-та позиция сред 140-те населени места в проучването, откриваме Цюрих и Женева в Швейцария, Осака в Япония, Стокхолм в Швеция и Хамбург в Германия.

Изследването проследява политическата и социална стабилност на градовете, инфраструктурата, престъпността, достъпа до качествено здравеопазване и образование, социалния и културен живот и чистота на околната среда.

Джон Копстейк, редактор на Global Liveability Survey коментира пред CNBC, че Мелбърн и още 3 австралийски градове се нареждат в топ 10 на класацията не само заради чистотата на околната среда и ниската гъстота на населението, но и поради инвестиционните си програми.

За разлика от тях, въпреки че похарчи 9 млрд. британски лири в подготовката на току що приключилата Олимпиада, Лондон изгуби две позиции спрямо миналата година. 

На дъното на класацията се нарежда столицата на Бангладеш, Дака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
ДО КОГА?...До кога ще чакам?Неволята не дойде!До кога ще мякам?Повече няма накъде!Нямаше второ пришествиена Спасителя Христос,ни катастрофално произшествиеи остана си открит восточния въпрос.Ето не дойде и комунизмав уреченото време,виждам,че и глобализмана буксир не ще ни вземеНикаква следа от Мохамед,майче скаран е с Аллах!Кой ще се събуди по-напред?Това така и не разбрах!Буда сладко е заспалв небесните селения,в райско кътче се скаталслед последните увеселения.Няма вече и братушкидядо Иван майче се спомина,а след пустинните бури и вихрушкизападът от грип настина.Властта се въргаля по паветата,държавността е в канавката,разпасана команда са момчетата,задигнаха и на попа килимявката!Никой не удържадържавното родео,коня да оседлае не успядаже професора РомеоВсички *** се изредихабика да хванат за рогата,но само хазната издоиха,а младите си гласуваха с кракатаКой ще успее да издухатази пасмина притворна?Държавата е в разрухаи няма рецепта чудотворна!Искам аз да събера дружинаот сърцати и човечни хора по магистрален път ще минадокъдето вижда взорътБез специални церемониибитието ще стане справедливо,ще разрушим робските колонииза да живеем честито и щастливо!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
а и в ОАЕ има десетки хиляди бачкатори, модерни роби - с отнети паспорти и права - които живеят далеч от лъскавите фасади и бентлита на шейховете и местните арабели... покъртителни истории има доста в нета, и не става въпрос за изолирани случаи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
То зависи и къде си в един град. Сега, ако човек живее в Бистрица качеството може би е ОК, ама ако е в някое панелно гето качеството е по-различно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Това не е класация кой колко изкарва, а до колко добър е един град за живеене в което се включва ниво на образованието, здравеопазването, културни мероприятия, инфраструктура и т.н. Аз съм сигурен например, че в София има много повече театри спрямо Дубай, нивото на нашите университети също е възможно да е по добро от техните и т.н. Съотношението цени/качество на услугите вероятно също е по добро в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
edin groznik
преди 11 години
Трудно ми е да повярвам, че София е Дубай. Стандартът на живот в ОАЕ е в пъти над този у нас. Класацията е малко безумна.Без съмнение Австралия е едно от най-добрите места за живеене в света, но и при нас ситуацията не е толкова лоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още