IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият италиански бюджет позволява въвеждането на входен билет за Венеция

Сумата ще варира между 2,5 и 5 евро (според сезона) и ще замени настоящата туристическа такса

17:26 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преразгледаният бюджет за 2019 година, който вчера бе одобрен окончателно от италианския парламент, дава възможност от туристите, пристигащи във Венеция, да бъдат събирани повече пари чрез добавка към билета за използваното от тях превозно средство, която да замени сегашната туристическа такса, съобщи вестник „Република“, цитиран от БТА.

Подобно на Еолийските острови в Сицилия и на остров Елба в Тосканския архипелаг, сега и туристите, които посещават Венеция, ще трябва да плащат входен билет. Сумата ще варира между 2,5 и 5 евро (според сезона) и ще замени настоящата туристическа такса. Данъкът би могъл да достигне дори 10 евро през силния сезон, което ще събуди интереса на големите круизни кораби и би могъл да сложи край на масовия туризъм. 

Желанието на кмета на Венеция Луиджи Бруняно се превърна в реалност благодарение на изменение в бюджетния закон. В параграф 1129 е предвидена възможността да се приложи плащане на вноска за всеки, който влиза „с какъвто и да е превозвач“.

Бруняно написа в Twitter, че ще бъде обсъден балансиран правилник, който да защитава „всеки, който живее, учи и работи на наша територия". Таксата ще се използва най-вече за финансиране на разходите за почистване на града.

Туристите ще трябва да плащат допълнителна такса към билета за авиокомпаниите, корабите или наземния транспорт, който ще използват, за да стигнат до Венеция, а самите превозвачи или туристическите агенции ще прехвърлят парите на общината.

Администрацията се надява, че по този начин ще може да получи по-сериозни приходи.

В момента милиони туристи посещават града само за по един ден, не се настаняват там и не плащат туристическата такса, посочва още БТА.

Според първоначалните оценки от „таксата за кацане" се очакват приходи между 40 и 50 милиона евро. В същото време туристическата такса, която плащат посетителите, които използват хотелската база във Венеция, генерира приходи от над 30 милиона евро (33 милиона евро през 2018 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още