IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Парижки синдром“ отблъсква китайските туристи от френската столица

Романтичният образ на Париж рязко контрастира на това, с което се сблъскват китайците в града

11:46 | 18.08.14 г.
<p>
	Китайците често се оплакват от лошото обслужване и мръсните улици на Париж. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайците често се оплакват от лошото обслужване и мръсните улици на Париж. Снимка: архив Ройтерс

Китайските туристи, посещаващи френската столица, страдат от т.нар. „парижки синдром“, пише Bloomberg.

Подобно на японците, хората от Китай, които за първи път посещават Париж, имат впечатления за града, добити от медийни репортажи и филми като „ Един американец в Париж" и „Невероятната съдба на Амели Пулен“. Благодарение на това те пристигат във френската столица и очакват да видят необикновен, пищен и приветлив европейски град, по улиците на който се разхождат добре облечени мъже и жени, напръскани с парфюм Chanel № 5.

Вместо това те откриват друга страна на Париж – претъпкано метро, груби сервитьори и множество джебчии – неща, които шокират туристите.

"Китайците имат романтична представа за Франция. Те познават френската литература и френските любовни истории, но някои от тях остават разочаровани и се кълнат, че никога няма да се върнат“, коментира Жан-Франсоа Джоу, президент на Китайската асоциация на туристическите агенции във Франция.

За европейската страна привличането на китайски туристи, близо 1 млн. от които посещават Париж годишно, е от ключово значение за икономиката, която е в застой през второто тримесечие, сочат данни на националната статистика. Туризмът представлява 7,2% от БВП на Франция през 2012 г. според Tourism Satellite Account.

Сега потокът от китайски туристи става по-слаб, отчасти заради антикорупционните мерки в страната, както и заради това, което хората очакват да ги посрещне в Париж, посочва Джоу.

Разочарованието

За 20-годишния Дзян Хъ разочарованието идва скоро след като самолетът му каца във френската столица. Студентът от Шанхай, който е избрал Париж за първата си почивка в чужбина, получава веднага лошата новина, че багажът на друг китайски турист е откраднат. Освен това младежът е изненадан да види парижките улици, осеяни с фасове и боклуци.

“Мислех, че Европа ще е много чисто място, но открих, че Париж е доста мръсен, а французите нехаят за чистотата“, допълва Дзян Хъ.

Макар да са по-малобройни от американците, 900-те хил. китайски туристи, които са посетили парижкия регион миналата година, са почти половината от всичките 1,7 млн. китайци, които са посетили Франция в същия период, посочва Томас Дешан, ръководител на Парижкото туристическо бюро.

Това е увеличение в броя на туристите от Китай с 23 на сто спрямо 2012 г. През тази година има 11% ръст в сравнение със същия период през 2013 г.

“Броят на китайските посетители все още расте, но не толкова бързо, както преди“, коментира Дешан.

Пазаруване в Париж

Около 60 на сто от китайските туристи в Париж са пазарували в града през 2012 г., разкрива доклад на туристическото бюро в града. Гостите от азиатската страна са се сдобили с луксозни стоки като чанти с марка Louis Vuitton и Channel, както и с шалове от Hermes. Те са харчили по 59 евро (79 долара) на ден средно, което е малко повече от японците (56 евро).

Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още