IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин представи "скелета" на новото си мегалетище

Очаква се то да заработи през 2019 г. и да бъде сред най-големите в света

16:58 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Очаква се летището да обслужва до 100 млн. пътници годишно. Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се летището да обслужва до 100 млн. пътници годишно. Снимка: Ройтерс

Китайската столица представи конструкцията на новото си летище на стойност 80 млрд. юана (12,14 млрд. долара). Очаква се то да е едно от най-големите в света, когато бъде открито през 2019 година, предаде Ройтерс.

Представители показаха с гордост мащабния "скелет" на новото пекинско летище, който е направен от 1,6 млн. кубични метра цимент, 52 хил. тона стомана и се простира на 47 квадратни километра, включително пистите, пише БТА.

Очаква се първоначално летището да обслужва 45 млн. пътници годишно и те да достигнат 100 млн. души, което го изравнява с международното летище на Атланта.

Разположено на 67 км. южно от Пекин, летището технически попада в съседна провинция Хъбей, макар че в крайна сметка ще се превърне в собствена зона за развитие. То ще облекчи натиска върху съществуващото международно летище в Пекин, което обслужва втория по големина в света пътникопоток. Летището отвори нов терминал на стойност 3,6 млрд. долара за 2008 г. преди Летните олимпийски игри в Пекин. 

Инициативата да бъде показано все още незавършеното летище предшества откриването на конгреса тази седмица на Китайската комунистическа партия, на който китайският президент Си Цзинпин ще консолидира властта си и ще изтъкне успешните проекти и мерки, осъществени през първите пет години на неговото управление.

Проектът, който започна през 2014 година, е една от най-големите регионални инфраструктурни инвестиции от периода на ръководство на Си Цзинпин, през който имаше много опасения за забавяне на икономическия растеж.

Китай се опитва да наложи имиджа си на авиационен център и производител на самолети през последните години. През май първият създаден в Китай пътнически самолет Це 919 (C919) направи първия си полет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още