IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на туристите коства на региона около Париж 750 млн. евро

Броят на чуждестранните туристи във Франция е намалял със 7% от началото на 2016 г. заради атентатите, лошото време и стачките

21:55 | 23.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Броят на чуждестранните туристи във Франция е намалял със 7% от началото на годината в резултат на терористичните атентати, но също и заради лошото време, и стачките. Това съобщи министърът на външните работи и туризма Жан-Марк Еро, цитиран от Франс прес и БТА. Поради тези причини туристическата индустрия в Парижкия регион отчита пропуснати приходи в размер на 750 млн. евро през първото полугодие. Същевременно луксозните хотели в Париж драстично понижиха цените, за да насърчат туристите.

За цялата 2015 г. Франция е запазила лидерската си позиция по брой чуждестранни туристи, сочат данни на Световната организация по туризъм (СОТ).

"Чувството за опасност се е отразило съществено върху някои клиенти, особено на по-богатите и азиатските туристи", изтъкна министърът.

В Париж посещенията на чуждестранни туристи са намалели със 17% на годишна основа през дългия уикенд за 15 август.

За този спад са допринесли и икономическите трудности в някои страни като Русия и Бразилия, коментира Жан-Марк Еро. Той допълни, че за разочароващите резултати фактор са били и лошото време през второто тримесечие, и транспортните стачки.

Не всичко е негативно обаче, подчерта министърът, изтъквайки рекордно запълнените хотели в някои градове домакини на футболните срещи от Евро 2016, с увеличение на продажбите от 70% в хотелите в северните градове Лил и Ланс, както и на югоизток в Сент-Етиен.

Ислямистките нападения, стачките и наводненията са причините за отлива на туристи от френската столица през първата половина на годината и са стрували на туристическата индустрия в Парижкия регион около 750 млн. евро пропуснати приходи. Това сочат оповестени официални данни, цитирани от Ройтерс.

Време е да осъзнаем, че туристическият сектор преживява индустриална катастрофа. Вече не е времето за комуникационни кампании, а за план за подпомагане, отбелязва в изявление Фредерик Валету, оглавяващ Регионалния комитет по туризма на Париж.

Валету посочва, че са необходими мащабни инвестиции, за да бъдат защитени работните места в сектора, и призовава външния министър Жан-Марк Еро спешно да се срещне с местните туристически власти.

Работата на около 500 хил. души в Ил дьо Франс (град Париж и неговите предградия и сателитни селища - бел. ред.) е свързана с туризма, което го прави най-голямата индустрия в региона.

Същевременно луксозните хотели в Париж драстично понижиха цените, за да насърчат туристите да посетят френската столица след терористичните нападения в страната. За това информира ръководителят на парижката туристическа служба Франсоа Наваро, цитиран от ДПА.

Френската туристическа индустрия, която играе важна роля в икономиката на страната, търпи тежки загуби, след като въоръжени лица и терористи самоубийци, действащи от името на групировката "Ислямска държава", отнеха живота на 130 души в Париж миналата година. През юли тази година 85 души загинаха, след като камион се вряза сред празнуващите националния празник на Франция в Ница. Две седмици по-късно двама мъже убиха свещеник в малък град в Нормандия.

Нападенията в Париж са се отразили върху броя на посетителите на френската столица, според Наваро, който отбеляза, че броят на местните и чуждестранни туристи е спаднал с 1 млн. през първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период миналата година. Сред чуждестранните посетители Париж отчита спад от 9,% за същия период.

Петзвездните хотели във френската столица предлагат намаления от 25% до 45%, посочи Наваро.

Съседна Белгия също отчита намаляване на броя на туристите през трите месеца след самоубийствените атентати в Брюксел на 22 март, при които загинаха 32 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още