IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Израел понася тежък удар

Конфликтите в региона плашат посетителите и означават катастрофа за местния туристически бизнес

13:14 | 24.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Това лято Омер Бенджоя започва работа като продавач на напитки, закуски и пощенски картички на хълм, който предлага една от най-красивите панорамни гледки към Йерусалим. Всичко, от което 17-годишното момче се нуждае в момента, са клиенти. След като военните действия между израелската армия и палестинските екстремисти в Газа ескалираха, туристите обаче намаляха, пише Bloomberg.

Американските авиационни регулатори нанесоха допълнителен удар тази седмица, като забраниха на превозвачите в САЩ да извършват полети до Тел Авив за първи път от 1991 г. насам. Европейските им колеги препоръчаха същото, след като ракета, изстреляна от Газа, се приземи на около миля от летището на града. Решенията дойдоха само ден след като малайзийски пътнически самолет беше свален в зона на военни действия в Украйна.

Днес американската забрана за полети беше вдигната и полетите ще бъдат възобновени.

"Огледайте се, вижте колко е празно“, посочва Бенджоя, стоейки в непосредствена близост до яркочервен камион, който неговият работодател използва като павилион.

„Обикновено тук биха стояли 100 или 200 души“, коментира момчето, докато посочва празна каменна алея, която е с изглед към стените на Стария град, Купола на Скалата и Елеонския хълм.

Въпреки че Йерусалим е спокоен, битките, които оставиха стотици палестински и десетки израелски семейства скърбящи за своите покойни близки, заплашват поминъка на много други. Почти една трета от чуждестранните посетители, които се очакваха в Израел през юли, отмениха резервациите си. Индустрията, която посрещна рекордните 3,5 млн. чуждестранни туристи през 2013 г., през тази година е изправена пред значителни проблеми.

Въздушни удари

Израел започна все по-интензивни въздушни удари по Ивицата Газа на 8-и юли след седмици на ракетен обстрел от бойците на Хамас. По-късно страната изпрати войски на територията в рамките на операция, имаща за цел да унищожи мрежата от тунели, която бунтовниците изкопаха под границата между Газа и Израел.

Туристите няма да бъдат склонни да летят до Тел Авив, докато заплахата от ракетни атаки не изчезне, твърди Никол Адлър, ръководител на бизнес училището в Hebrew University в Йерусалим.

“Това, за съжаление, ще съсипе летните ваканции на пристигащите туристи“, коментира тя.

Убеждаването на капризните туристи, че е безопасно да се върнат, отнема време, посочва Офер Клайн от Harel Insurance & Financial Services.

Бавно възстановяване

“Предишният опит показва, че възстановяването започва само след четири или пет месеца“, твърди Клайн. По време на 23-дневния конфликт с бойците на Хамас в Газа през 2009 г. туризмът се срина с около 39%. Войната с партизаните в Ливан през 2006 г. пък доведе до спад от 53% в туризма. Хамас е смятана за терористична организация, както от Израел, така и от САЩ и Европейския съюз.

За да покаже икономическото и символичното значение на полетите, Израел отвори за международни компании малко, разположено на юг летище, близо до Ейлат. То се явява алтернатива на Тел Авив.

Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още