IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Лисабон заплашва идентичността на града

Местните жители са все по-недоволни от появата на малки магазини за евтини сувенири, които заливат старите квартали

12:01 | 02.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Круизният кораб MSC Opera е сред първите, които пристигат в Лисабон на 12-и септември. Други плавателни съдове, някои от които с размерите на сгради, скоро ще се изпълнят река Тажу, проправяйки си бавно път към сърцето на португалската столица.

По данни на Пристанището на Лисабон през същия ден в града пристигат рекордните седем плавателни съда, превозващи общо 15 000 души.

Докато корабите акостират, такситата се нареждат на брега, което напомня повече за Тайланд, отколкото за един от най-старите градове в Европа, пише Bloomberg. 

Туристите харчат повече от 1 млн. евро за 24 часа през този ден, което помага на португалската икономика. За някои жители обаче тези потоци от хора рискуват да изтласкат встрани местните хора и традиционните магазини от старите квартали на града. На тяхно място се появяват общежития и магазини, които продават евтини дрънкулки и имитации на ръчно изработени предмети. Според местните жители това заплашва идентичността на града, чиято история може да бъде проследена повече от 2000 години назад.

Промените са напълно очевидни в централната част на града. Калдъръмените улички, намиращи се между два хълма с изглед към река Тежу, са изправени пред наплив на евтини хотели, ресторанти с менюта на различни езици и магазини за сувенири.

Изместване

„Въпреки че новите хотели са помогнали за възстановяването на някои от старите сгради в града, все повече жители на квартала Байша избират да се преместят заради шума от ресторантите и боклука“, твърди Антонио Росадо, ръководител на асоциация на жителите на района.

„Какво ще се случи, когато всичко наоколо се превърне в магазини, които продават евтини сувенири“, пита 62-годишен местен жител. „Туристите, които идват в Лисабон, вече няма да могат да видят най-доброто, което можем да им предложим“.

Общо 1,51 млн. чужденци са нощували в Лисабон през първите шест месеца на годината. Броят им е с 14% по-висок спрямо същия период година по-рано според Обсерваторията по туризъм в Лисабон. Това е почти три пъти повече от броя на жителите в центъра на Лисабон, сочат данни на Националния статистически институт.

Бърза печалба

"Нямам нищо против туристите“, твърди Луис Паисана, ръководител на Асоциацията на жителите на Байро Алто, един от най-старите квартали на Лисабон. „Проблемът е, че потокът от туристи привлича фирми, които просто искат да направят бърза печалба от продажбата на евтина бира или сувенири, изработени в Китай“.

Асоциацията на занаятчиите от региона на Лисабон също са притеснени от увеличаващия се брой магазини за сувенири в центъра на града, които продават евтини имитации на местните занаятчийски продукти.

Същевременно на туристическия сектор се падат почти 10 на сто от БВП на Португалия, твърди Адолфо Мескита Нунес, държавен секретар по туризма.

Сбогом, Лисабон

„Туризмът в допринесъл за съживяването на града, за възстановяването на стари сгради и за укрепването на икономиката на страната“, допълва Нунес.

Някои от жителите на Лисабон твърдят, че властите трябва да правят повече, за да контролират фирмите, които обслужват туристите, така че да не пречат на живота на местните.

През август в Барселона, едно от най-големите пристанища за крузини кораби в света, жителите на крайморския квартал Ла Барселонета излязоха на протест, изразявайки недоволството си от негативното въздействие на туризма върху града. Протестът е организиран само няколко дни, след като снимки на голи туристи се появяват в местните вестници.

"Някои части на града са загубили своята идентичност, след като се превърнаха в места, използвани само от туристите“, посочва Едуардо Чибас, режисьор, който запечатва тези явления в новия си филм „Bye Bye Barcelona”. “Това е проблем, който може да се случи във всеки град, в който идват туристи, които не могат да плащат много, включително и в Лисабон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още