Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Тъмната страна на туристическите атракции със слонове в Тайланд

Нелегалната търговия с животните продължава да е проблем в страната, сочи нов доклад

Тъмната страна на туристическите атракции със слонове в Тайланд

Снимка: архив Ройтерс

Туристическите брошури за Тайланд показват невероятни плажове с ясни сини води, колоритни подвижни сергии с пресни плодове, открити пазари и слонове, преминаващи през джунглата, на гърбовете на които им има развълнувани туристи. Но се оказва, че разходките със слонове си имат и тъмна страна, пише Quartz.

Тайланд е една от 13-те страни в Азия, които търгуват с азиатски слонове, за да развиват туристическия пазар. Един скорошен доклад обаче показва, че в индустрията се извършват множество злоупотреби.

TRAFFIC, група за търговия с диви животни, управлявана от World Wide Fund (WWF) и Международния съюз за опазване на природата (IUCN) обяви резултатите от изследването на 108 туристически лагера със слонове, хотели и други атракции. Проучването е направено в периода 2011-2013 г.

То разкри, че около 80 слона на тези места са били незаконно заловени, за да бъдат ползвани в туристическата индустрия. Девет от десет от тези, чиито корени могат да бъдат установени, са от Мианмар. Докладът показва, че броят на слоновете в туристическите лагери в Тайланд в момента е 1688.

През миналия век азиатските слонове бяха използвани за пренасяне на дърва при сеч, както и за продажба на ценната им кожа, месо и бивни. Тайландското правителство забрани използването им при изсичането на гори в защитените територии през 1989 г. Скоро след това слоновете бяха превърнати в туристическа атракция, което стана нов повод за нелегална търговия с тези животни.

Още по темата

За да бъдат подготвени за работата, слоновете биват отнети от семействата им още в ранна възраст, а след това се поверяват на треньори, които ги оковават във вериги, посочва докладът. Слоновете редовно са бити с бамбукови пръчки, за да станат послушни и лесно контролируеми.

Тайландският център за защита на слоновете, създаден от правителството, опровергава твърденията за злоупотреби с животните.

„Повечето тайландски слонове са добре гледани, отчасти защото повечето тайландци са изключително мили, но и защото слоновете са твърде ценни, за да се злоупотребява с тях“, посочват от центъра.

През февруари 2012 г. правителството на Тайланд ограничи нелегалната търговия със слонове. Но TRAFFIC разкрива, че, е „невъзможно да се изключи възможността все още да има трафик“. Да не забравяме, че едно здраво малко слонче струва 33 000 долара, а броят на посетителите в Тайланд е напът да се увеличи до 28 млн. души през 2014 г. От 26,7 млн. през 2013 г.

Разбира се, неочакваните вътрешни проблеми като преврата в Тайланд тази година, поставиха бариери пред туризма. Броят на туристите намаля с почти 5% между януари и април 2014 г. Въпреки това забавленията със слонове не показват да губят привлекателността си. Подобни туристически атракции все още са силно застъпени в Индия, Камбоджа и Лаос. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от