IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на дизайнерските велосипеди

Едно ново поколение велосипедисти създаде пазар за по-елегантни, по-бързи и ергономични велосипеди

16:17 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>BMW Cross Country Mountain Bike <i>Снимка: BMW.com</i></p>

BMW Cross Country Mountain Bike Снимка: BMW.com

Преди около век за един млад предприемач (Джон Кемп Старли) пътят към богатството започва със създаването на първия модел на съвременния велосипед и завършва с луксозен автомобил (Rover). 

Днес, с появата на дизайнерските велосипеди, може да се случи обратното, пише Wall Street Journal. Британският милионер Алън Шугър постави началото на една нова тенденция преди няколко години, когато купи за 7 000 лири от италианската компания Pinarello „Принцът на Испания” - състезателният велосипед, кръстен на испанския шампион Алехандро Валверде.

Независимо дали става въпрос за поддържане на добра физическа форма или за избягване на задръстванията в големите градове, за ежедневно пътуване или разходки през уикендите, все повече хора избират велосипеда като средство за придвижване.

С това ново поколение велосипедисти дойдоха и по-високите изисквания и изтънчен вкус, които създадоха пазар за велосипеди, които са по-луксозни, по-бързи, безопасни или просто по-ергономични.

С намаляването на продажбите на автомобили дори производителите на луксозни автомобили като BMW решиха да разнообразят своите продукти, създавайки собствени марки велосипеди от висок клас. Тази пазарна ниша бе създадена от компании пионери като канадската Cervelo и датската Biomega.

Някои модели велосипеди са по-ексцентрични, отколкото практични, като тези на британския производител Ridelow, които са в стил Харлей Дейвидсън. Моделите на италианската компания Montante, вдъхновени от италианските велосипеди през 30-те години, са друг пример за много ексцентричност. Те имат добавена кожа от питон и сребърно кормило, покрито с кристали на Сваровски, и цените им могат да достигнат до 36 хил. долара.

По-приключенски настроените могат да опитат планинското колело от BMW Cross Country за 3 299 долара. Пълната система на окачване предлага комфорт и увереност, които са сравними с тези на автомобилите на BMW. Канадската компания Cervelo междувременно има репутация сред почитателите на състезателни велосипеди. Нейният модел P4 за 6 200 долара включва нововъведения като свръхлеки, невидими спирачки.

До голяма степен сериозната цена на най-високия клас велосипеди идва от тяхната рамка. Компаниите се конкурират за намирането на материал, който ще обедини стабилност и сила с гъвкавост и лекота, необходими за аеродинамиката. Велосипедите на BMW са изработени от хидроформиран алуминий чрез скъпа техника за превръщане на меки метали като алуминий и месинг в леки, твърди и силни метали.

За повечето от най-скъпите велосипеди обаче карбонът е последният писък на модата. Това е материалът, използван за карбоновата рамка на велосипедите SYD Biomega, чиито цени започват от 4 000 долара.

Карбоновата рамка представлява значителна част от цената, платена от Шугър за велосипеда от Pinarello. Но италианската компания вече е прекратила серията си „Принцът на Испания” за сметка на още по-лекия модел Dogma с рамка, която тежи малко над 1 килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още