IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 г. - годината на протестите

Българите ще продължат с шествията си като проява на недоволство срещу властта и през 2014 г.

10:16 | 30.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През лятото протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха най-многобройни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През лятото протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха най-многобройни. Снимка: Ройтерс

Тази година премина под знака на масови протести в цялата страна, които вероятно няма да спрат и в началото на следващата.

Недоволството на хората започна още през февруари, когото получиха доста по-високи сметки за ток за януари заради влезлите в сила нови цени на електроенергията.

Тогава спонтанно по улиците излязоха хиляди. Това се превърна в най-масовия протест от години насам и обхвана десетки градове в цялата страна, дори роди нова форма на протест - самозапалването. Трима души посегнаха на живота си по този начин по време на февруарските протести.

Свикан под наслов "Да запалим монополите" протестът в крайна сметка се пренасочи от сметките за ток и енергийните дружества срещу правителството на Бойко Борисов.

След засилилото се напрежение и насилието между правоохранителните органи и протестиращите на 19 февруари в София, когато имаше ранени на „Орлов мост“, Бойко Борисов изненадващо подаде оставка на 20 февруари. Тогава  в парламента той отсече, че не може да гледа „по асфалта да се пролива кръв“.

Въпреки че на 21 февруари парламентът прие оставката на кабинета, на 24 февруари на национален протест по улиците на големите градове в страната излязоха над 100 000 души.

Протестите вече не бяха само срещу монополите, но и срещу цялата политическа система. На демонстрациите в София се появиха плакати с предложения за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите, национализиране на енергодружествата, негодувание срещу демографската криза и лошите условия на живот.

Българи, работещи и живеещи на много места в чужбина, също организираха протести в знак на солидарност със случващото се в България. Протести се проведоха в Атина, Барселона, Берлин, Валенсия, Виена, Дюселдорф, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт.

Въпреки че шествията в началото на март бяха организирани от граждански сдружения и имаха и политически искания, те не успяха да излъчат легитимни лидери и така след като властта беше поета от служебно правителство начело с Марин Райков, който създаде граждански съвети, напрежението в обществото спадна и за известно време нямаше протести.

Ситуацията обаче се промени веднага след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, въпреки че партията имаше най-много гласове на изборите на 12 май, а БСП го прие.

Така още преди Пламен Орешарски да бъде избран за премиер отново недоволни граждани излязоха на протест в София.

Само ден след като той обяви министрите си на 27 май на пленум пред БСП, на шествие срещу проектокабинета излязоха около 200 души.

Този протест бе организиран от природозащитници от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

На следващия ден, когато парламентът избра Орешарски за премиер, пред сградата на Народното събрание имаше около 40 души.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
ХА-ХА-ХА... протести?ШПИЦ-КОМАНДАТА на партия ГЕРБ,В състав от 20 талибана се правят на мъже, обикалят ги 50 биячи на мафиота Р.Николов - "Пашата"- ударния отряд на ГЕРБ, като ги пазят от "народната любов, десетина реститутки, един *** и няколко свиркаджийки и ИСКАТ ВЛАСТТА!Защото Баш Буда-лата, каза: "Аз искам само три неща - ВЛАСТ, ВЛАСТ и ВЛАСТ, и ако не я взема, като Башар Асад в Сирия - камък върху камък няма да оставя, та камо ли живи хора!"А Великият Български Народ е казал: - "ГЛАДНА КОКОШКА - ПРОСО СЪНУВА".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
История на "Протестите"...Избори... - ГЕРБ купили от Мишо-бирата 10 ТИР-а с бира, но, дойде "Костинброд" и... ГЕРБ остана в опозицияИ Кой, Кой да изпие бирата:- Ще поканим Буда-лите, но... не за победа, а за "Оставка" на правителствотоСъбраха се, изпиха бирата и се разотидоха- Да си купим Протестери Протестери взеха парите, повикаха и се прибраха на топло- Лесно е да купим студентите! Но, Талибаните изядоха лютеницата на кака Милка и сами разбраха, че нищо не разбиратАми сега? - То не ставало само с лапане, рязане на лентички и Винету, тлябвало и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още