IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. може да е рекордна за глобалните инвестиции в бизнес имоти

От началото на годината бизнес имотите в света са привлекли инвестиции за 800 млрд. долара

16:33 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

2021 г. е напът да постави рекорд от гледна точка на годишен обем инвестирани средства в бизнес имоти, съобщава консултантската компания CBRE.

Инвеститорите, които разполагат с големи ликвидни средства, са насочили значителен капитал към бизнес имотите през третото тримесечие на фона на ниската доходност от облигации въпреки ускоряването на инфлацията.

Глобалният инвестиционен обем е нараснал с 95% на годишна база през третото тримесечие до 315 млрд. долара, сочат данните на CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal. И трите глобални региона – Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия изток (ЕМЕА) и Азиатско-Тихоокеанският регион отчитат силна инвестиционна активност, която отговаря на нивата от 2019 г. От началото на годината глобалният обем от 800 млрд. долара е надхвърлил този от 2020 г. с 44% и е с 3% по-висок спрямо 2019 г.

Интересът на инвеститорите към сектора на многофамилните жилища, особено в САЩ, Германия и Швеция, е тласнал значително нагоре обема на инвестициите през третото тримесечие. Придобиването на индустриални и логистични имоти е останало популярно във всички региони. Инвестициите в офиси и търговски площи продължават да се възстановяват, но устойчивите стойности на висококачествените активи дават основание да се очаква подобряване на пазарната среда, пише CBRE.

Северна и Южна Америка

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Северна и Южна Америка остава забележително висок през третото тримесечие благодарение на сектора на многофамилните жилища в САЩ. Общият обем на инвестициите в региона е нараснал със 152% на годишна база през третото тримесечие и със 74% от началото на годината. След изключване на портфейлните продажби обемът на инвестициите е нараснал със 141% на годишна база.

Спрямо тенденцията преди COVID ускоряването на растежа на пазарите от т. нар. Слънчев пояс, включващ южната и югозападната част на САЩ, е компенсирало недостига на големи офис сделки на вторични пазари от началото на тази година, но завръщането на трофейните офис продажби се очаква с нетърпение и е важно за пълното възстановяване на инвестициите в бизнес имоти, отбелязва CBRE.

Делът на сектора на многофамилните жилища от общия обем на инвестициите в Северна и Южна Америка е нараснал до 39% през третото тримесечие спрямо средно 28% между 2015 и 2019 г. Пазарите от Слънчевия пояс начело с Далас, Атланта и Финикс регистрират бум на населението и ръст на заетостта, които са довели до значителен приток на капитали през последните 12 месеца.

В същото време след две години на изключително представяне секторът на индустриалните имоти показва известни признаци на забавяне, като делът му в общия обем намалява до 23%. Очаква се индустриалният сектор да остане стабилен благодарение на ръста на електронната търговия и на промишленото производство, но инвеститорите стават по-избирателни на фона на рекордно ниската доходност.

Продажбите на хотели са се възстановили добре през последните шест месеца, стимулирани от крайбрежни пазари и портфейлните придобивки. Очаква се смекчаването на ограниченията за пътуване и завръщането на чуждестранните туристи да подкрепят още повече възстановяването на търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството.

Делът на офис сектора в общия обем от инвестиции е намалял до ново дъно от 19% в региона. Делът на търговските площи се е свил до 9%. Забавянето на връщането на служителите в офисите и потенциалният преход към гъвкава работа карат инвеститорите да се съсредоточат върху стабилизирането на основни активи. Доходността от офиси, макар и базирана на по-малко сделки от обичайното, отговаря сравнително на нивата преди COVID. При търговските площи доходността от търговски центрове намалява. Крайградските активи се представят по-добре от градските, стимулирани от високата възвръщаемост.

Последна актуализация: 03:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още